2023-05-04
同朋友喺旺角行街,咁啱有啲口渴想買嘢飲,於是就喺「吃茶三千」上海街分店。飲茶三千以量身打造的萃茶機來萃取茶飲,令到茶葉完全舒展,味道新鮮,茶湯完整,並於2023年再次得到 ITI食品界米其林 三星獎項,一共有六款鮮萃茶,分別為松針綠茶、水仙桂花、玉露青茶、鳳眉紅茶、凍頂烏龍同埋決明子紅烏龍。由於茶底用萃茶機現萃茶葉而成,所以都需要等待才能製成。我哋都等咗15至20分鐘先攞到杯嘢飲。<國王珍珠奶茶 > $37國王珍珠奶茶貴為招牌當然要試試。飲品用咗鳳眉紅茶、皇家厚奶及國王珍珠,朋友揀咗走甜同埋少冰,茶奶平衡感得不錯,濃郁卻不甜膩。茶的回甘香、奶味和珍珠本身已經帶有淡淡黑糖味,走甜反而剛剛好!另外值得一提既喺珍珠口感煙韌有咬口,不俗。<水仙桂花蜜> $33顧名思義,飲品使用水仙桂花及百花香蜜,我們叫咗50% 糖及少冰,桂花清香明顯,微甜更能享受茶香原味,清新淡雅。
<國王珍珠奶茶 > $37
<水仙桂花蜜> $33