2023-09-24
之前黎尖沙咀食飯,留意到喺中間道轉角位有一間裝修得好有日本風嘅燒肉店,嗰時已經諗住有機會就要試吓。今次過嚟尖沙咀又未諗食乜,所以就walk in dinner。〈烤和牛肩他他凱撒沙律〉我哋首先嗌咗個烤和牛肩他他凱撒沙律,有和牛肩肉,再配埋新鮮嘅沙律菜,車厘茄,麵包粒,沙律醬。和牛肩肉同埋沙律菜嘅份量算多,健康得黎,味道夠fresh,作為開胃前菜唔錯。〈香辣雞翼〉因為忽然好想食雞翼,於是就叫咗呢個香辣炸雞翼黎試吓。本身都好鍾意單骨雞翼,貪佢食落夠晒方便。雞翼外皮炸得熱辣辣,夠晒香脆。雞翼唔會話炸得太乾身,咬落去肉質仍然keep到幾Juicy。整體味道調味適中,點埋啲沙律醬嚟食就perfect。〈季節刺身盛盒(五款)〉估唔到食燒肉都有得叫刺身。呢款季節刺身盛盒(五款),師傅會安排當日最新鮮最靚嘅魚或海鮮俾我哋。我哋嗰日就有三文魚同埋帶子等等,每一款刺身都有兩件,同朋友share就啱啱好。刺身都係厚切嘅,食得出每款刺身都好新鮮,三文魚入口夠油脂香。〈特上和牛五款盛盒〉去到今餐飯嘅戲肉,就係燒肉喇。作為一個咁鍾意食和牛嘅人,諗都唔使諗,梗係要叫特上和牛五款盛盒。每一款肉上面都會有個label寫
〈烤和牛肩他他凱撒沙律〉
〈香辣雞翼〉
〈季節刺身盛盒(五款)〉
〈特上和牛五款盛盒〉
去到今餐飯嘅戲肉,就係燒肉喇。作為一個咁鍾意食和牛嘅人,諗都唔使諗,梗係要叫特上和牛五款盛盒。每一款肉上面都會有個label寫返清楚係邊個部位。當日我哋食嘅部位有牛肋條、內側後腿、羽下、牛肩肉同埋肩胛肉。每一款肉嘅油脂分布,雪花紋理都好明顯唔同,我個人就會由脂肪比例少啲嘅開始食。喺咁多款肉入面,我最鍾意就係肩胛肉,食落肉質最軟身,油脂分布最多,食完後成個口腔仲會充滿油香,同時和牛嘅肉味麵依然平衡到。後腿肉都幾軟身,而牛肩肉嘅肉質就較為結實。
〈鹿兒島縣產雞心〉,〈阿波尾雞頸肉〉,〈帆立貝〉
食燒肉點可以淨係食和牛咁單調,所以我哋都另外叫咗鹿兒島縣產雞心,阿波尾雞頸肉,帆立貝,同埋少少野茶。雞心好有咬口,而雞頸肉嘅肉質比想像中嫩滑,一啲都唔韌,肉味好香,點小小海鹽佐味已經好足夠。另外我哋仲叫咗個燒帆立貝,燒完都唔會太乾身,仍然鎖住哂啲汁喺入面,仲好有牛油嘅香味。
〈和牛煲仔飯〉
見到和牛煲仔飯呢個名咁得意,估唔到原來真係有驚喜。店員一送個飯黎,會先擺低比你影咗相先,之後就會喺你面前炒一炒,將和牛粒、流心蛋汁同啲醬油撈勻晒。成個煲仔飯夠晒熱辣辣,醬汁方面好惹味,同和牛好夾,和牛粒嘅份量亦都好多,肉質軟嫩,肥瘦適中。而煲仔飯最最最重要就係嘅元素——飯焦,佢都有㗎!
最後甜品係柚子雪糕,雪糕入邊有柚子粒粒,真材實料。味道非常清新,食咗咁多燒肉之後,食呢個雪糕就啱啱好,可以幫手解膩。
另外關於呢間餐廳,我好鍾意嘅一樣野就係佢哋嘅抽油煙方面做得非常好,食完燒肉之後都唔會怕件衫一大陣味。總括嚟講,今次晚飯成個體驗都唔錯。