2018-07-04
去住係康怡花園既朋友屋企玩,時間到咁上下要搵地方食飯,朋友就帶左我地黎呢間餐廳,雖然主打係食甜品,但係都有熟食晚餐食。我地決定食完晚餐直落試埋d甜品。主食方面我地叫左一個京式鰻魚飯同埋一個金目鯛定食。鰻魚飯上面有兩塊大大塊既鰻魚,香氣四溢,成陣燒鰻魚味好香。咬落去鰻魚啖啖肉超肥美,個鰻魚汁好濃郁,完全入晒味。而我地比較少食金目鯛,遠睇個魚肉有d似一舊雞翼。魚肉咬落去好軟熟,肉質比銀鱈魚硬少少,不過都係偏軟。食落味道唔多似魚肉,個人覺得反而有d似豬肉,好過癮。仲有一杯野飲叫左焙茶牛奶,之前去日本日日都要飲一杯,呢度既焙茶牛奶茶同奶既比例幾似我之前飲開個隻,好有懷念既感覺,唔會太甜。之後就到主打既甜品,見到佢地有香港限定既芭菲,唔洗諗一定要試,之後再叫左個焙茶芝士蛋糕。香港限定芭菲絕對係份量驚人,可以兩個人share食,最top係抹茶雪糕,托住佢既係抹茶凍加d小丸子,可以撈埋一齊食。成個芭菲有成六七層材料,每一層材料都唔同口感撈埋食有好多變化。最後個焙茶芝士蛋糕芝士味同焙茶味好夾,唔會好膩,可以輕易食曬佢。
主食方面我地叫左一個京式鰻魚飯同埋一個金目鯛定食。