2023-08-08
位於銅鑼灣嘅「本延鍋物」,主打一人一鍋和牛關東風Shabu Shabu同Sukiyaki☺️價錢由$328起😉同朋友揀咗兩款牛,分別係本延特選黑毛和牛同黑毛和牛肉眼A5🥩A5黑毛和牛口感軟綿綿,味道溫和,和牛油花分布十分均勻,好似大理石咁靚嘅油花分佈,完美霜降,肉質鮮嫩🥰飽滿多汁,入口即融,超高品質☺️☺️特選黑毛和牛油脂比A5少,但同樣呈現霜降狀態,肉味非常濃郁,肉質鮮嫩富有彈性,好juicy☺️非常有質素!兩款和牛各有特色,後者肉濃肉香取勝,前者油香取勝!兩款我都萬分喜愛🥰加上壽喜燒汁,呢到嘅壽喜燒無市面咁甜,鹹甜夾雜一啲都唔怕膩!而且餐廳係加湯而唔係加水,唔怕湯頭變淡~🥹套餐仲包麻醬沙律🥗雜菜🥬蔥段、豆腐、冬菇🍄金菇、芋絲、蟹柳🦀日本生雞蛋等等🥚同一碗日本飯,仲可以升級轉稻庭烏冬~!😍十分豐富,配菜都十分新鮮清爽,可以中和和牛嘅油膩感☺️烏冬煙煙韌韌,好掛湯,吸收晒壽喜燒湯底嘅精華🤤食完主菜餐廳仲會提供抹茶蕨餅,甘中帶澀嘅抹茶粉配上爽甜彈牙嘅蕨餅,100分💯我地仲加咗$28轉配一份菠蘿雪芭,清清味蕾解膩,清新甘甜,真係完美ending🥰