2017-03-22
聽朋友介绍將軍澳天晉2有幾間食店,話其中有間幾正,但我覺得在高尚住宅既地方都係高消費區,而且將軍澳食店好多都貴,聽完就算,點知有一晚一條友剛剛經過,就即管搜索吓,一如所料,價錢幾高,不過行行吓見到有間食店主打湯飯,幾健康而且價錢比其他店平,朋友可能係講呢間,一於入去試吓見店鋪唔係幾大,大約坐到40人,睇餐牌都幾多選擇,可以選配搭好既飯或麵或自己配搭兩餸一菜,而自選配搭都有第$41和$47兩款價錢餸選擇餸我就選左黃沙豬膶、腐皮魚角,菜就選左蕃茄,湯選左魚湯,食三色飯,叫飯時冇三色飯轉左有機藜麥飯,後來又有三色飯,最終都係食三色飯,過左大約十分鐘,熱辣辣既湯飯送上首先試啖湯先,唔覺有魚味可能想去除魚腥味和豬膶蘇味,應該用左好多薑和胡椒粉去辟味所以只感覺似胡椒湯,試完湯就睇吓有幾多料先,有三件腐皮魚角、五件蕃茄和八片豬膶魚角吸左d湯好好味蕃茄就好新鮮,甜酸道適中黃沙豬膶,食落幾粉,不過好薄而且冇去除筋膜,比起出名食豬膶麵既地方差好遠三色飯煮得幾好,幾有飯香,而且可以免費添食,我覺得幾好其實呢間唔太差,而且在高尚既地方可以用中等既價錢食到噤健康既食物,係一間值得再幫襯既食店
Other Info. :
如果間店大d就好,經常冇位