2017-03-30 1956 views
同兩位高層到中環見完客已到食lunch時間,高層A話食埋lunch至返公司,唔通話唔食咩。高層喎!梗係唔會陪你食「麥美大大」啦。中環食晏一位難求,見到呢間咁啱有位,就唔理咁多坐低至算。望一望lunch set menu,唔係我平日會自己行入去嘅價位,都有唔少選擇。以前跟過一個開日本餐廳嘅老細,佢話最好嘅食材都會留喺晚市賣,午市做套餐係去貨為主,所以嗰啲靠新鮮原味做賣點嘅菜式最好留番晚市至點,因此我點咗牛肉烏冬,當然160蚊都係好大因素。其實睇埋其他元素,都明白呢間餐廳點解會定呢個價位嘅。地區、裝潢、服務、以至座位編排間距都屬中上級數,當然平均每個餐減$40我會話抵食,但肯定大排長龍囉。午市通常唔駛等好耐,我叫嘅安格斯牛肉手打稻庭烏冬先嚟,份量唔會,但湯清味唔淡,牛肉肉質佢話安格斯我唔會懷疑,烹煮生熟程度剛好,口感跟肉片厚薄有很大關係,佢係肉片得嚟,煮熟曲起後咬落還能感受一點點肉質鬆化嘅程度。當然烏冬用手打彈牙係預咗,呢部份冇出事。高層A點嘅刺身三點拼雜錦天婦羅跟手到埋,以中上定價嚟講,份量正常。天婦羅不外要脆口但漿不能厚,目測就合格嘅,畢竟冇放過入我口,脆唔脆有幾個脆就話唔到你知喇!刺
。高層喎!梗係唔會陪你食「麥美大大」啦
。中環食晏一位難求,見到呢間咁啱有位
,就唔理咁多坐低至算。望一望lunch set menu,
唔係我平日會自己行入去嘅價位,都有唔少選擇。
1929 views

,但肯定大排長龍囉

,但湯清味唔淡,牛肉肉質佢話安格斯我唔會懷疑
,烹煮生熟程度剛好
。當然烏冬用手打彈牙係預咗,呢部份冇出事。
安格斯牛肉手打稻庭烏冬
。天婦羅不外要脆口但漿不能厚,目測就合格嘅
,畢竟冇放過入我口,脆唔脆有幾個脆就話唔到你知喇!刺身部份反而有驚喜
,阿媽教落睇魚新唔新鮮,睇魚肉表面有冇種透明感,仲要顏色鮮艷令立立帶光澤
,又係目測過關。午市時段竟然食到晚市質素嘅刺身,呢part真係估佢唔到。
刺身三點拼雜錦天婦羅
高層B點嘅西京燒銀雪魚緊接上埋。最搶嘅係香味,成枱人都聞到
。我做緊學廚嘅朋友話我知,要判斷煮熟咗嘅魚新唔新鮮,睇吓夾開魚肉時係咪依住原本紋理一環環分開就知道,只有極新鮮嘅魚肉至會咁
。現場所見,每件銀雪魚燒起後自身嗰三團肉漲卜卜
各自按紋理谷到實一實咁,表面仲佈滿咗均勻嘅油光
,烹調食物之所以香,脂肪好緊要,難怪菜未到,香味先到。
西京燒銀雪魚
睇勻3個set,呢間餐廳應該係走食得巧
,唔係食得飽嘅路綫。不過唔駛擔心,每個set都有跟前菜、沙律、茶碗蒸同味噌湯,連平日晏晝食開「麥美大大」頹飯嘅我都飽,除非擔泥,唔係應該冇投訴嘅。
跟Set前菜、沙律、茶碗蒸同味噌湯
埋單高層A話呢餐working lunch claim阿公喎,
吓!!!你唔早講?埋完單高層AB異口同聲話抵食,梗係啦!高層嚟㗎嘛
!不過佢哋上流社會見多識廣食完冇投訴,證明應該食得過嘅...如果你可以隨時決定邊餐係working lunch嘅話。
2017-03-29
$209 (Lunch)
安格斯牛肉手打稻庭烏冬
西京燒銀雪魚