2020-01-19 7918 views
荃灣出名多放題火鍋店,之前住荃灣的朋友都介紹過幾間,但今次他帶我來到悅來坊食,同層還有幾間酒樓,住在附近的朋友有口福~——————————🔹刺身/壽司這裏的刺身款式不算太多,但都有我最想食的幾款(三文魚和甜蝦)~三文魚厚切肥美,甜蝦大隻而沒有腥味😋帶子很軟滑😝 整體刺身質素不錯~壽司叫了花之戀、鰻魚壽司、加州反卷、海膽手卷等等,其中花之戀太多沙律醬,對於唔太喜歡食沙律醬嘅朋友,就有點太膩;海膽手卷鮮甜,紫菜新鮮脆口,似係新鮮包🥰-🔸炸物/燒物這裏的炸物和燒物質素不錯,所有食物都是熱辣辣,芝麻雞翼和榴槤炸彈encore三次,芝士春卷算是比較特別,未試過係其他放題店見到😝一咬開入面勁濃郁芝士味,好好食~-🔹一品料理醬汁金菇肥牛卷、醬汁牛舌和黑松露牛油粟米都是我和朋友很喜歡食😋 肥牛卷煮得入味多汁,但牛油粟米太重黑松露味,還有點不夠熱😖-🔸火鍋湯底今次想食得清淡啲,就叫咗清甜椰青湯。這個湯底有淡淡的甜味且不會油膩,啱晒食完炸物再食火鍋!-🔹火鍋料我們四種肉都有叫,每樣都切得薄薄一片,我和朋友特別喜歡美國極上牛肉,牛味濃且脂肪較少👍🏼其他配料質素普普通通,有我最喜歡的響鈴卷😍 還可以出面夾菜,
——————————

🔸火鍋湯底
🔹火鍋
美國極上牛肉

火鍋料

我們四種肉都有叫,每樣都切得薄薄一片,我和朋友特別喜歡美國極上牛肉,牛味濃且脂肪較少👍🏼其他配料質素普普通通,有我最喜歡的響鈴卷😍 還可以出面夾菜,就一定唔會食唔晒☺️
🔸甜品
宇治抹茶芭菲

榴槤甘露

每次食完放題火鍋,最後點都會留肚食甜品❤️餐牌上的甜品大部分都有叫,其中宇治抹茶芭菲最特別,抹茶味濃,底下還有甜甜的紅豆😍榴槤甘露更加encore兩次,店家非常用心,勁多榴槤蓉,好大方❤️❤️整體甜品可算是數一數多款,而且好高質素👍🏼👍🏼

一品料理
Type of Meal