2021-04-26 1535 views
食完呢餐美味既午餐,真係有一句可以總結了體驗:「高手在民間」。星期六日,無論去邊都好多人,就算住嘅地方,大把人嚟行山、去沙灘。諗住去市區,周圍都排晒隊等入座。尖沙咀喺呢度,近亞士厘道冇咩人,可能大家以為呢度剩係得酒吧,好方便搵位,但其實呢度有一間隱世好店。見佢有期間限定嘅日式午餐,於是我哋叫咗兩個嚟試一下。每個餐都跟有湯、前菜,包括有茶碗蒸(我至愛)、中華沙律同埋海帶味噌湯。蛋既表面超光滑,保存到鮮甜度同軟嫩既口感。入面放左一段蟹棒,其實食蒸蛋既口感為主,等茶碗蒸更顯簡單美味。手握壽司定食八貫$188三文魚、油甘魚、帶子、海膽、甘蝦、吞拿魚、比目魚裙邊、三文魚子每一件都好用擺放同裝飾,唔同既魚就配唔同既裝飾,搶眼又悅目。佢地用既係赤醋調味既飯飯,飯呈琥珀色,入口較普通的醋酸,而且帶少少酒香。金箔吞拿魚,係赤身,背部位置,脂肪少,所以肉質較實,有咬口,碎蔥油甘魚,十分肥美, 而且肉質很甘甜三文魚腩,最肥美既部位,亦都係本人最愛,厚切!黑松露帶子,肉質好厚身,超鮮甜三文魚子甘蝦,有粘粘甜甜的口感比目魚裙邊,略略灸燒左,肉質堅韌貝嚼勁,尤其火炙後,油脂被逼出,更具風味。海膽魚子,味道甘甜,

見佢有期間限定嘅日式午餐,於是我哋叫咗兩個嚟試一下。

手握壽司定食八貫$188

碎蔥油甘魚,十分肥美, 而且肉質很甘甜
三文魚腩,最肥美既部位,亦都係本人最愛,厚切!

黑松露帶子,肉質好厚身,超鮮甜
三文魚子甘蝦,有粘粘甜甜的口感

海膽魚子,味道甘甜, 質感細膩,幾乎入口即溶
三文魚子,口中綻放美麗的煙花,鮮甜味瞬間爆發
壽司,細心品嚐赤醋壽司飯既美

特上拖羅海膽丼$238
中拖羅、赤身、海膽
一個具三種顏色既美麗波

都係用咗赤醋飯,好適合呢個油脂較重既拖羅片。每款都有3片,而且超厚同大,份量十足!
拖羅顏色超吸引,屬極品中之極品!油脂達八成,佈滿精緻既魚油花紋,口感入口即化, 油香四溢而又鮮甜無比,完全唔膩!個舊海膽味道濃厚甘甜,回甘強!

個份都有其他配料,增加豐富既口感同味道!

下次去尖沙咀等唔到位,可以黎試下啵,估唔到以為係酒吧,點知高手在民間,同日本餐廳有得Fight!
2021-04-25
$240 (Lunch)