3K
2017-04-30 147 views
同朋友黎左九龍灣打邊爐,一間裝修高尚的火鍋店,高樓底,地方濶,抽風做得相當好,一點打邊爐味都無,唔怕食到一身火鍋味。坐低後送上熱茶同醬料格,餐具乾淨雪白,感覺衛生。醬料格有八款調味品,自己大愛芫荽同麻醬,再加少少辣椒,十分好味。湯底要了沙嗲湯($108),同行者有不食辣的,亦有不食芫荽同蕃茄的,呢款湯底最能遷就所有人。一打開湯蓋,陣沙嗲味已撲鼻而來,好香啊。先來個自制墨魚丸($98),新鮮打的好軟腍,一夾就變形丟到湯裏都不是圓形了。滾熟後很爽口彈牙,鮮鮮的墨魚味很不錯。再來是安格斯肥牛($248),色澤很吸引,牛味很不錯,有咬口,吸了沙嗲湯已不需要點醬料了,否則會蓋過牛味。響鈴($68),打邊爐必備,吸湯一流,而且很快熟,適合心急人仕。還是喜歡食牛,再追加了一碟手切肥牛($328),嘩,色澤更靚,淥一淥而熟,十分嫩滑,好好味呀~仲有鮮牛丸($88),這個要耐一點才熟透呢,全丟到湯裏慢慢滾。牛肉很鮮嫩,食落有點像山竹牛肉的感覺點了咁多肉又點啲菜,第一樣係薯仔片($58),一碟有三個薯仔,真係飽肚之選打邊爐嘅薯仔就有啲煲湯薯仔feel。粟米($58)又係必食嘅,打邊爐食粟米特別甜。總不能沒
坐低後送上熱茶同醬料格,餐具乾淨雪白,感覺衛生。
打邊爐嘅薯仔就有啲煲湯薯仔feel。
粟米($58)又係必食嘅,打邊爐食粟米特別甜。
總不能沒有菜,點了唐生菜($58),滿滿一碗很新鮮。
最後係烏冬($68),仲以為係即食個種,原來用乾烏冬,煮係上黎好滑,好快淋,但滾耐左都無爛,又幾好味喎。

食物高質素,店員服務良好有禮,果然是一分錢一分貨。
2017-04-23
$400 (Dinner)