2024-07-20
🍽️ Maison ES ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~久違嘅Fine dining ,今次竟然無意中搵到間係灣仔電氣街嘅隱世法式餐廳。餐廳嘅侍應有別於大部分嘅法國餐廳,全部都可以用廣東話交流,每道菜上枱時都會介紹下由咩材料同經過咩步驟煮成,又會教下我地如何配搭去品嚐,留意返菜式嘅特色。就咁開始我地🙆🏻🙆🏻♀️四道菜之旅👍🏻首先黎個餐前氣泡酒Saint Louis Blanc de Blancs, N.V. 飲落泡泡感十足又帶少少酸,激發起我地嘅食慾🍾再黎就有兩款麵包配牛油,分別有酸種麵包同小圓餐包。麵包一咬好鬆脆,但食落就內裏好鬆軟,有小麥香味,而且牛油味好出,搽上後提升左唔少風味,更難得係佢好香嘅麵包味好有新鮮出爐既感覺🥯前菜1 - 墨魚「面」🦑呢道菜係以喇沙醬汁泡沫為底,中間打咗啲青檸泡泡入去,面層有啲三文魚子同埋蝦乾。食落好有驚喜,佢將墨魚切成一條條形狀好似麵咁,容易入口之餘,又加咗啲酸酸甜甜既檸檬酸,再加上蝦乾帶出海鮮嘅口味,成道菜十分開胃,最後撈埋一齊酸酸甜甜,再帶新加坡風味風味嘅醬汁 ,複雜得來又豐富嘅口味,創意分都幾高 ☺️前菜2 - 招牌和牛他他 🐂
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
前菜1 - 墨魚「面」🦑
前菜2 - 招牌和牛他他 🐂
第二道菜風味十分之強烈,係帶辣味既菜式。A4和牛配上麻辣醬,魚子醬同鵪鶉蛋,內裏嘅配料都比較濕潤,所以佢配有奇亞籽脆片,建議一齊食去中和返濕潤口味,脆中帶嫩,十分之好味嘅組合,再連埋鵪鶉蛋一齊食,蛋中和返辣味,口味取勝👍🏻
🙆🏻主菜 - 法國鵪鶉
鵪鶉肉整成兩款美食,一款係油炸過嘅脆鵪鶉腿棒,一款係紹興酒鵪鶉肉卷。肉好有酒香味,肉質好嫩滑,配搭返底下嘅甜甜地嘅紅棗泥醬汁,有種酸酸地,又甜中帶咸嘅感覺。
🙆🏻♀️主菜 - 銀䱽魚
魚肉比想像中結實而有魚味,配有法國蜆肉,豆豉泥,甜蒜泥,蔥花泡沫同法式甜醬油奶油汁,食落有陣陣嘅鹹香味,簡單帶出魚肉嘅鮮味,加上蜆肉帶出鮮味,成碟嘅海鮮味好出
是日甜品 - 咖啡多士配馬卡龍
咖啡法式多士甜出乎意料地真係做到似麵包咁款,但內裡又保持到一定既濕潤,有淡淡嘅咖啡味唔算太濃郁,隔離有個勁濃味嘅奶茶雪糕,同咖啡多士形成咗一個大嘅對比,如果將兩者撈埋一齊食嘅話有種鴛鴦嘅口味添🥰
法國菜最大嘅特點,每碟菜式都口味都好複雜,好豐富😋雖然地方比較隔涉,但餐廳地方好高級,環境好優雅,充滿與浪漫氣息,適合慶祝特別節日🥳
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~