(Non-member)
2007-11-12 0 views
之前板前系分店越開越墮落,但水準升返,九龍塘又一城店本來越食感覺越差,近期已有明顯改善,反而個人至愛的峰壽司近期令人失望,二店彷如天秤,暫時未有一間需要放棄,其實都係好事。可能是板前壽司開到成行成市後需要新衝擊,老細Ricky 在新開的「板長」(音「槳」,不是「祥」)做埋代言人,枱紙還寫上Ricky 「推介」,賣花讚花香。板長比板前高級,這從舖面格調可以看到,入座後問你貴姓(我個人不太喜歡),筷子非即棄品種,豉油碟不是圓圓一碟子,座位則更舒適,不會逼狹。當然重點係食物。MENU除了包裝不同,內涵幾乎一樣,好像有若干「獨家」食物,但不算吸引。而食物亦一貫板前質素,食開板前的應該會滿意。近期推薦活秋刀魚($20),豐腴鮮味令人難以忘懷,可惜之後再去,剛好無貨;油甘魚($20)水準亦不錯,鮮度夠;蝦膏甜蝦軍艦($18)個人必食但都係初出時味道最好,尤其蝦膏現在感覺太淡。食物滿意,服務亦OK,不過我少去高檔地方,最唔慣係有一餐盛惠$96,我畀$100,此店毫無找錢意欲。我對日本文化認識膚淺,可能老細Ricky 日本通,知道日本高檔食店對加一和貼士都是Take it for granted,將此

食物滿意,服務亦OK,不過我少去高檔地方,最唔慣係有一餐盛惠$96,我畀$100,此店毫無找錢意欲。我對日本文化認識膚淺,可能老細Ricky 日本通,知道日本高檔食店對加一和貼士都是Take it for granted,將此習俗引入香港,介紹我等低下階層人士,亦未可知,但又真係令我覺得此店確係高檔。價錢係協議,我亦知搵食艱難,雖然我唔滿意唔可以畀少,但如果我滿意嘅,畀多少少亦冇所謂,大家開心。但對於又要加一又奉旨攞貼士,唔畀貼士則顧客好似好小家這種思維,有時真係懷疑係咪飲食業做嘅潛移默化。所以我好滿意,亦誠意推介,但個人不常去。