2019-05-04
上個星期有個朋友返黎揾我地, 佢去左德國幾年, 終於返黎揾返我地, 咁耐無見, 所以約左佢去一間比較高檔既中菜食飯聚下舊。間餐廳雖然係食中菜, 但係去到我地發覺店員全部都係外國人, 有啲出乎意料之外既感覺。呢間餐廳叫做「舍」, 英文就係「舍」既普通話拼音 「She」,我發覺近來中環越黎越多類似既餐廳不斷湧現。去呢間餐廳最好問下路, 因為佢位於IFC既連卡佛旁, 唔係太易揾, 但係一去到門口就覺得好high class,我地坐既位背後係一大塊玻璃窗, 從IFC望出去就係醉人的維港景緻, 好令人陶醉!!店員都非當有禮物, 男店員同我地講野既時候, 都係半鞠躬既形式, 超有禮貌! 我地點左一啲點心, 因為個朋友真係好鍾意食點心, 而響德國佢住既地方又唔係有太多正宗既點心食, 難免會有啲 “思鄕”。首先黎左個 “蜜汁黑豚肉叉燒”, 係有個小火爐熱住, 所以都keep住係暖, 雖然我地無一口氣食晒, 但到最後尾啲叉燒其實都無被煮到過熟, 可能個火都只係好細, 所以係剛剛好可以令個叉燒一直保持微熱。叉燒係半肥瘦, 肥既地方唔多, 係兩大塊肉之間有一層薄薄既脂肪, 叉燒食落係非常之tender, 肥
店員都非當有禮物, 男店員同我地講野既時候, 都係半鞠躬既形式, 超有禮貌! 我地點左一啲點心, 因為個朋友真係好鍾意食點心, 而響德國佢住既地方又唔係有太多正宗既點心食, 難免會有啲 “思鄕”。首先黎左個 “蜜汁黑豚肉叉燒”, 係有個小火爐熱住, 所以都keep住係暖, 雖然我地無一口氣食晒, 但到最後尾啲叉燒其實都無被煮到過熟, 可能個火都只係好細, 所以係剛剛好可以令個叉燒一直保持微熱。叉燒係半肥瘦, 肥既地方唔多, 係兩大塊肉之間有一層薄薄既脂肪, 叉燒食落係非常之tender, 肥熟適中, 個沖亦唔會太甜或唔夠甜, 呢個黑豚肉叉燒係非常好食。 再黎有香檳金蝦餃, 起初以為係落左香檳, 即係fushion? 但發覺係因為隻蝦餃皮係粉紅既香檳色, 而面落亦有一層薄薄既金色, 應該係金箔, 好高貴, 我朋友一見到既時候 “嘩” 左一聲, 嚇死我。蝦餃咬落皮係好煙un,裡面既蝦又爽又鮮甜, 一盤兩隻, 細細件, 好精緻, 好高貴, 朋友好鍾意。
呢一餐, 除左食物好食, 服務勁好之外, 仲有係個維港既景色好靚, 我朋友話下次黎香港都要再食返呢一間, 我話梗係會再帶佢黎啦佢咁滿意!