又來到我最愛嘅和牛純,最鐘意lunch time來,因為D套餐夠抵食,牛肉質素又一樣好。今日星期六,假期都好好生意,一定要預約,見証有幾個walk in食唔到,食好野一定要有準備。銅鑼灣店面積唔大,有卡位、梳化位同吧枱,位置唔多,我地坐吧枱,一樣舒適。店員服務好利落,一如以往,好快上茶、餐牌佢地不時都會做D唔同產地嘅和牛,各有特色,始終唔係話個個都有機會經常去旅行食到當地嘅出產。最近嘅係山形和牛,所以都有幾款和牛套餐。點餐後,好快上左沙律、漬物,開胃清新我地次次都係食呢兩款套餐,一款燒、一款鍋物,兩樣都試到,兩款套餐連埋飲品加一,人均三百,質素非常高,食過和牛番唔到轉頭。蘋果汁、荔枝梳打純和牛三種牛肉定食 250:呢個套餐有湯,牛肉三款,包括係牛排肉、肩胛肉、上牛排肉,三款口感,大滿足,跟埋碗日本米飯,好想成日食到牛排肉脂肪不少,但油而不膩,油脂喺口中溶化,真係和牛先做到,靚牛亦都唔洗複雜調味,已經好好食上牛排肉嘅油脂比較平均,我最鐘意呢件,牛味濃郁,肉質軟腍,正到不得了最後就係肩胛肉,脂肪部份都不少,沾少少醬汁,果種入口即溶嘅感覺好難形容,呢款另一半最鐘意。另外一個餐我地點左和牛涮涮

點餐後,好快上左沙律、漬物,開胃清新

蘋果汁、荔枝梳打

純和牛三種牛肉定食 250:

另外一個餐我地點左和牛涮涮鍋定食,一樣跟埋日本米飯,飯粒分明,帶少少黏性,好香。店員先上鍋同醬汁,有麻醬、醋等。

鍋物中有D野菜,例如娃娃菜、蘿白、本菇、冬菇、豆腐等等,仲有粉絲,好夠飽!

和牛雪花靚,厚薄適中,淥一陣就食得,完全唔鞋口,仲要係滑嫩果隻,加少少麻醬,有效提味。

因為鍋底無多餘調味,主要係野菜嘅清淡味,所以唔會影響和牛嘅原味。

$250 (Lunch)