2022-08-05
食omakase就係想,感受日本師傅為你悉心安排嘅每一道菜,係呢一餐,平實得黎又能食出鮮味,值回票價😋😋先上針魚刺身配薑豉油,魚肉上可見到帶有銀光,肉質結實彈牙,味道較為清淡,爽身,兼配合埋薑豉油,少少提味,更帶出到針魚嘅青春活力,安排係前段作開始,非常適合!而陸續有來嘅刺身,相信食開嘅,都係見慣見熟嘅食材,穩陣派刺身。到食手握壽司環節,又去番清淡口味嘅上先,當日嘅真鯛壽司好鮮,師傅切得幾大塊,肉身白淨,啖啖肉口感,鮮甜味好突出。然後到偏重味嘅呑拿魚醬油漬壽司,入口先會嘗到醬油嘅鹹香,口感濕潤,肉質因為醃製過,而變得柔軟同濃味,可以話係第二次高潮。輪到食明太子白蝦壽司嗰陣時,都有七八成飽,呢件就係轉折位,又去番食白肉,明太子加粒粒蝦肉拌勻,comfort food 嘅感覺。總結呢次用餐體驗,整體係感受到師傅上菜嘅用心安排同處理食材嘅認真,餐廳氣氛平和,會推薦身邊嘅人黎食。