2021-02-03 170 views
對精緻中菜一向非常支持,而專程來到Cubus我想和很多食家一樣都係因為最近那個半價推廣活動促成。必須提一提,以及各位好多時忽視嘅係:呢家顏府御膳星期六、日係無午市套餐Set,有興趣一嚐午市套餐嘅朋友要選平日來了😄。入正題,一進入顏府御膳,格局明顯係走中高檔路線嘅。裝修、布置、餐具都別出心裁。但硬傷一如其他食家所言,服務上明顯要改善一下,呢點之後再提。一場黎到,當然要一嚐招牌名菜。但礙於限聚人數,所以決定集中試點心、飯麵同埋甜品。餐前小食:應該係豆角炒蝦乾,配上特製醬汁。味道幾好,但賣相認真麻麻,無咗其他食家所講嘅琥珀合桃,感覺有啲將貨就價,開局感覺麻麻。本身以為點心會先上,但先黎嘅係鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞。未上到菜離遠都聞到好香,配上淡淡陳皮味,登時改觀。雞油嘅香味喺鐵板上嘶嘶作響,雞件全部都已經去骨,火喉恰到好處,非常嫩滑,令人食指大動。唯一一件未去骨嘅雞件只係比較難處理嘅關節位,可見餐廳對菜餚非常用心。緊接而來嘅係蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯。份量上顏府御膳緊貼高級中菜館嘅標準,大多以嚐味為主,糯米飯份量唔多,但非常入味。明顯廚師係精心研究配搭過呢道招牌菜,即使無傳統嘅荷葉香但櫻花蝦出奇地
餐前小食
鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞 (半隻)
緊接而來嘅係蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯。份量上顏府御膳緊貼高級中菜館嘅標準,大多以嚐味為主,糯米飯份量唔多,但非常入味。明顯廚師係精心研究配搭過呢道招牌菜,即使無傳統嘅荷葉香但櫻花蝦出奇地同糯米飯匹配,蟶子皇亦好新鮮同足料,係一道令人驚豔嘅特色菜餚,個人大力推薦。
蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯 (每位)
點心方面顏府提供咗十個選擇,今次試咗其中六款,整體水準都幾高。
必試脆皮麻辣燒賣 $66。炸粉本身唔厚,無掩蓋到本身燒賣嘅肉味,食落有少少辣,比起普通椒鹽燒賣優勝嘅地方在於食材本身。花椒既係點綴亦係伴食,咬一啖燒賣再咬一口花椒,麻辣度自行選擇,過癮得黎亦非常惹味。
脆皮麻辣燒賣
長腳蟹牛油果春卷 $60。另一款香口嘅點心,同樣非常值得一試。春卷賣相同長腳蟹已經有啲似,食落中間嘅牛油果、蟹肉同香脆嘅春卷皮配搭適宜,海鮮味十足之餘,不失脆口同creamy。
長腳蟹牛油果春卷
紅椒汁露筍蝦餃 $68。蝦餃正常發揮,食落會有少量露筍口感,但紅椒汁味道唔明顯。
紅椒汁露筍蝦餃
藥膳小籠包 $48。小籠包係另一個驚喜,獨特嘅地方係喺湯汁,藥材味無蓋過本身肉汁嘅味道,非常有功架。
藥膳小籠包
遠年陳皮上湯牛肉球 $52。口感比一般茶樓好,配合每顆牛肉球底下嘅蘿蔔同上湯一齊食,感覺幾清新。
遠年陳皮上湯牛肉球
黑松露醬帶子餃 $66。非常別緻嘅一款點心,原先以為內餡都係菇菌類,但一口食落原來內裡係夾雜碎海鮮,口感非常獨特。美中不足嘅係帶子偏簿,食唔出帶子味。
黑松露醬帶子餃
甜品點咗蛋白杏仁茶 $58同埋南北杏桃膠雪耳燉萬壽果 $68。以中式糖水而言水準都係平均值以上。朋友反映蛋白杏仁茶口感比較黏厚,杏仁味比較重;桃膠雪耳比較清甜,材料都好足,食完消減到唔少飽滯嘅感覺。
蛋白杏仁茶
南北杏桃膠雪耳燉萬壽果
作為精緻中菜,顏府食物嘅質素真係幾高,就算對照番米芝蓮推介嘅精緻中菜餐廳都毫不遜色。服務上其實都係不過不失,只係部份侍應態度比較冷淡,但上菜、換碟、添茶等服務都有做足,如果改善埋呢一點,相信即使做正價亦都會吸引到一班高要求嘅食客。而半價食到呢餐,非常滿足!
2021-01-30
$350 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
鐵板鮮沙薑陳皮生煎雞 (半隻)
蟶子皇櫻花蝦蒜香糯米飯 (每位)
脆皮麻辣燒賣
長腳蟹牛油果春卷