2020-06-17
三顧發記都要排隊,第四次終於食到喇!貪吃的我樣樣都想試,鮮蠔肉碎粥、豬雜粥、雞雜粥、鮮腩粥、客家炆豬肉、炆豬腳、客家釀苦瓜、咸雞飯、雞蛋叉燒腸粉、魚片腸粉、炒麵炒河炒銀針粉、等等等等,多不勝數!先由招牌豬膶煲仔雞粥開始。過節要放自己假,三八鬆一鬆,訓到六點鐘。睇完跌打突然凍得利害,著得太單薄有點頂唔緊!路過發現食客小貓三四隻大量座位,即刻衝入去坐低啦!食食下越來越多食家駕到,轉眼爆滿!食神眷顧真好采。寒風凜凜凍到嘔要坐近門口,入夜氣溫驟降,急急食碗熱粥黎杯熱奶茶暖暖身,由翠屏花園行黎發記堅係震晒呀!坐底不久野食都未到,食客就開始離開,大量座位空出激死我!張檯真係太窄,同對家距離太近太親密,坐得非常唔自在唔舒服,自己要坐斜一點拉開一點。新上任的短髪妹妹十分有衝勁有活力滿場飛,敬業樂業無冷場,值得一讚。另一位新來的長髮妹妹,工作認真招呼周到十分落力,感覺溫暖舒服。請到這樣的職員真幸福,跟短髮妹妹不同風格,但兩位都依舊敬業樂業。豬膶靚雞粥,滾熱辣剛剛燙嘴,溫度拿捏高超!香甜濃郁綿滑粥底,果真有料到!已經好味到不需要添胡椒粉或豉油咯。雞件細心均分有髀有胸有翼,唔會淨係得背脊與雞翼那麼孤寒刻薄大
豬膶靚雞粥,滾熱辣剛剛燙嘴,溫度拿捏高超!香甜濃郁綿滑粥底,果真有料到!已經好味到不需要添胡椒粉或豉油咯。雞件細心均分有髀有胸有翼,唔會淨係得背脊與雞翼那麼孤寒刻薄大細超!可以品嚐到各個部位。胸肉綿腍不鞋水潤帶肉汁,髀肉結實有嚼勁,翼肉肥美嫩滑。豬膶爽彈甜美醃味可口,高質無投訴!滿分煲仔豬膶雞粥 $47 蚊大大兜。
炒麵走芽菜,有椰菜既?真客氣,但我要淨麵,椰菜都不吃的。即炒有誠意,熱辣辣鑊氣微微冒煙,乾爽彈牙亦嚥韌!豉油味清香濃濃,不用辣醬甜醬已極好味道。
咸瘦肉蠔仔粥,大量蠔仔使我震驚!毫不手軟大方不孤寒。肥嘟嘟脹卜卜的蠔仔,絕不是奀豬的後裔,鮮蠔味非凡突出。就連粥底都充滿蠔香,綿綿厚厚的甜美粥底,濃郁散發強勁雞甜味,再加上咸瘦肉的咸香及肉汁,如虎添翼!我只能失控地將美味熱粥不停輸送,直至消失殆盡,不遺留半滴粥水在煲仔中,好好味呢!
酸菜炆豬肉,見餐牌寫住加 $5 蚊雙併,還以為咸雞、豬手、豬肉可以任併,原來只限於豬手豬肉囉!等足 20 分鐘先有得食,還要坐係大門口收銀機旁,坐得非常不舒服。酸菜不酸的,爽爽的有點咸香,搭上豬肉白飯都好夾!豬肉份量也不少,全部食晒飽飽好滿足。五層肥豬肉看似肥膩油淋淋,但一入口刮目相看!乳香濃郁甜美,使人唾延欲滴,膠彈豬皮,爽彈肥膏,鬆化瘦肉。肉汁四射,南乳肉汁撈上白飯炆豬肉,停不了口啊,滿意滿意!
乾炒牛河全走,依家仲有 $28 蚊碟乾炒牛河?離晒譜太過份,難怪師傅炒無停,手都甩啦!鑊氣迫人每口都熱辣辣,走過油的嫩牛充滿焦香,醃味奇濃重口味還可吞下。生抽老抽染得所有河粉均勻富光澤,豉油味出眾濃而不濁不過咸,彈彈滑滑不散的河粉,美味可口達標。
及弟魚腩粥,嬸嬸我要走蔥架喎,好采不太多,還能夠挑走。剛食完極濃味乾牛河使到粥底微得淡茂茂,味覺變得麻木,幸好食食下回復正常。綿滑厚厚甜美的粥底,讚口不絕!魚腩啖啖肉有魚汁爽爽的,依然有淡淡魚甜味。肉片乸得腍啤啤,粉腸高質彈滑,豬膶爽嫩。及弟只有肉片粉腸豬膶?
靚靚客家咸雞飯,不想獨自快樂,但就算得一個人都要食飯。竟然送上暖笠笠的雞肉,內外皆熱唔係冷冰冰,太感動喇 ﹗夾起髀肉細看,全熟沒有半絲血斑,不會有任何血腥的味道,只怕會太熟使其老韌乾。沾上蔥油放在舌尖,一咬一啜骨肉分離!嫩滑噴出肉汁,彈力十足,肥美滑嘟嘟!薄薄雞皮微黏帶滑不肥膩無肥膏。咸香突出而鮮甜,鮮度極高沒半點隔夜或雪過的味道。
大大啖雞肉吞下,暖意由胃部散發再運行全身,好舒服啊!髀肉已灰飛煙滅,只剩下胸肉,二話不說繼續搶攻!有咬口未算乾,鹹香依舊吸引,淋上雞汁蔥油躺在白飯上,嘆得過癮!蔥油勁大篤,平時都只係小小心意一碟仔,眼前太誇張喇麻!好奇下撈啖飯試試,大粒蔥食唔到要挑走,細細粒可以。入口夠熟夠鹹亦夠香,沒有青蔥腥嗅味,鹽落得剛好不嗆喉。淋上雞汁加埋啖飯,滿足滿足食得過。
淨豬紅,估您唔到連豬紅都落蔥,我唔食生蔥架,挑走當睇唔到。只有半隻雞那有可能滿足到我獸性呢,梗係要加餸啦 ﹗淺嚐兩啖清湯,淡淡住家的味道,整粒豬紅一咬爆開!少少滑、少少韌、少少咸,送飯也不錯,加雞肉加蔥油送飯更加美味!
雞蛋叉燒腸粉,對此道菜一直非常好奇,從來未遇過未食過,而且餐牌張相係流心有蛋汁閃令令極度吸引!終於有機會一試,但大失所望!跟張相南轅北轍,實物散晒全熟蛋來的,完全唔係我想要既出品 ﹗棉胎般厚鞋烚烚的粉皮,肥騰騰碎濕濕的叉燒,廿十成熟的老蛋,難食!
豬雜炒麵全走,點解要鋪塊豬肉刺身係炒麵度呢?裝飾點綴?好采我對眼還好,睇唔到咪食埋落肚。發記炒麵同豬雜堅係頂級無甩拖!生老抽黃金比例色澤鮮明均勻,豉油清香味甜,質地乾爽嚥韌彈彈的,搭埋豬膶粉腸肉片齊齊食,停不了地掃到舌尖,轉眼消滅殆盡,太美味喇﹗
皮蛋靚雞粥,瘦姐做到黑面,語氣麻麻,理解的。肥姐就較為平常心,慢做無問題。我早諗好想食雞髀皮蛋瘦肉粥,原來無得指定雞髀,稱已經每份執好晒。無得皮蛋瘦肉粥加雞,只可以雞粥加皮蛋無瘦肉,再度失望!好采都有兩三舊雞髀肉,見到開心晒!滑滑咸雞滿意,大大粒飯開晒花,口感獨特。
雞雜皮蛋瘦肉粥,見有雞雜食滿心歡喜,誰知不是新鮮雞雜,我諗多左喇!傷心地食晒去。食食下有兩幅雞雜,雞膶隔夜味霸道、雞腎雪藏味強烈,好采雞心正常爽彈香甜。由細到大都最愛雞心,屋企烚新鮮雞一家搶住食!咸瘦肉絲應該叫瘦肉條,切得太粗,勁乾勁硬給多點牙力吧!皮蛋皮彈力強勁,蛋黃超甘甜黏黏漿漿,厚厚特濃雞味粥底,飯粒開晒花。
乾炒肉片銀針粉全走,天生油淋淋的銀針粉炒得乾爽不油膩,外滑內實淨充滿米香!鑊氣奉,溫度高,氣味香,味道濃,炒功深厚,豉油清香,肉片鬆化焦香,清淡醃味可口。粥加炒粉竟然食唔晒,我細食左?可能炒粉凍左唔好食,可能食完碗濃味粥再食炒粉無味唔想食。
牛肉炒米粉全走,只售 $28 蚊即炒粉麵邊度搵,師傅炒到手仔軟,排長龍要耐心等候!鑊氣迫人,香氣澎湃,絕世好粉,就算清炒味道依然濃郁美味!爽彈的米粉,沾有牛肉汁半濕地品嚐,就連唔喜歡米粉的我都讚嘆不已,真心色香味俱全高質無敵!牛肉散發焦香,滑滑嬌嫩,米粉跟牛肉二合為一更是如虎添翼,不要辣椒醬不要辣椒油,美味絕倫。
魚片碎牛粥走蔥,煲仔粥滾住出場,聞得到的魚鮮,索得到的肉香。極彈的碎牛,牛味強烈。鮮味非凡的鯇魚片,甜而不腥,各食材混在特上濃濃綿綿粥底齊吃,不得了的演繹,食完先講﹗米粉掛粥好,炒麵掛粥都好,味道一定夾到痺,永無投訴!牛肉、魚片、碎牛、米粉、粥底融合,那有不好吃的理由!
花生炆豬手,腳毛剃得唔夠乾淨,得層皮又無汁點送飯呢?好采淨食啫。爽皮豬手乾乾的沒有肉,皮包骨少少膠少少黏,南乳味清爽不強不嗆。不愛花生的我但見到烚花生就忍不住咯,濕潤微爽脆吸汁。
滑牛蠔仔粥,短髪妹妹忘記走蔥喎,即刻溫柔地取回幫我挑走,非常周到感覺溫暖。粥底綿稠厚厚滑溜溜,美醇濃郁有著牛肉蠔仔的鮮味。滑牛嫩嫩醃味剛烈蠻喜歡,蠔仔超濃鮮蠔味道,爆汁肥美,一啖入口有齊牛蠔粥更是美妙!
豬膶碎牛粥,有幾粒蔥花藏係粥底,好有可疑。硬係食到有少少燶底味道,但查看煲底無燶跡象,曾經換煲?燶味不會來自碎牛醃味吧。粥底超綿幼滑,特濃醇厚黏黏,不用豉油不用胡椒粉。豬膶甘而有少許苦,微韌不爽彈,啤水不夠的原因吧!
鮮蝦雞絲腸,捲得大大碌,就算一開二要一啖啪入口,連我都有點壓力。雖不是白裡透紅,皮薄半透嫩滑型,竟有意想不到的驚喜!厚身腸皮黏黏綿綿充滿米香,不硬不實不油不膩,加上豉油調得精采絕倫,清香甜味不咸不濁,助攻得分夠醒胃。雞絲夠鮮滑彈沒有隔夜異味,蝦球巨形爽爽略咸一點點。