2021-03-07 1677 views
中環食串燒,當然係貴(我覺得),點解都要嚟食,因為高人氣喎,咁咪試吓囉慕名而來的人氣燒烤店,像日本的居酒屋,座位不太多,座位大部份都係圍住個吧枱,面向廚房,所以會見到廚師燒烤。 雖然當日係假日非繁忙時間,但都座無虛席。 這間以日式烤雞串為主打,有雞肝、雞心、雞頸,仲有雞皮及雞尾都有。 另外都有牛,豬,沙律、飯、麵、小食。當然仲有日本酒啦。望住廚師燒烤,見到佢灑落好多鹽,所以每款串燒味道好濃郁。豚腩籚筍,豚腩有少少肥肉,燒得好香,包住蘆筍食冇咁油膩。和牛壽喜燒,醬汁非常好味。香脆雞皮配香蔥酸汁,炸香左嘅雞皮,再配上佢嘅香蔥同醬汁,味道濃郁。免治雞肉,燒燶咗 但照上枱,雞肉鬆散,冇雞味。意式煙肉水牛芝士卷,煙肉燒得好香脆,裏面全部都係係芝士,因為我鍾意食芝士所以覺得都好食。燒飯糰好多人order, 外面燒到又脆又硬,只不過係一套普通飯團,唔覺得特別好食。甘口唐揚炸雞翼,我覺得最好食,香脆,裏面好Juice, 隻雞翼咁瘦,$60 一隻係咪過份咗啲雞肝醬汁好味鷄腿,普通Grapefruit soda and Calpis soda 味道好淡淡總結:坐在吧枱睇住廚師燒烤,同三五知己來飲下酒食下串

望住廚師燒烤,見到佢灑落好多鹽,所以每款串燒味道好濃郁。

豚腩籚筍,豚腩有少少肥肉,燒得好香,
包住蘆筍食冇咁油膩。

豚腩蘆筍

和牛壽喜燒,醬汁非常好味。

和牛壽喜燒串

Crispy  Chicken  Skin  with  Onion  Ponzu  香脆雞及配香葱酸汁

免治雞肉,燒燶咗
但照上枱,雞肉鬆散,
冇雞味。

雞肝

鷄腿,普通

雞腿

味道好淡淡

Grapefruit  soda  and  Calpis  soda

總結:坐在吧枱睇住廚師燒烤,同三五知己來飲下酒食下串燒吹吓水,氣氛一流,但因為份量少,會越叫越多,埋單時就一定有驚喜。

和牛壽喜燒串
唐揚炸雞翼