2021-12-10 504 views
朋友就生日,所以今次帶他來到這間在上環新開的omakase餐廳!餐廳門口已經是個打卡位,而廁所走廊都好靚,好適合影相打卡!聽說壽司師傅係日本壽師大師既入室弟子,好多人都會慕名而來喲!這裡有三款價錢omakase可以選擇 ,我跟朋友揀選了高尾和伊吹的套餐!高尾這個套餐有前菜、5款刺身、2款料理、10款壽司、湯和甜品!前菜,前菜包括有茄子凍糕、東風螺、蟹仔、酸汁淮山!酸汁淮山爽口酸咪咪,非常開胃,蟹仔是炸過可以連殼食,脆卜卜,口感非常特別!蕃茄,這裡的蕃茄是日本8度甜的蕃茄,鮮甜又不會很酸,可以清清口腔準備食刺身!笠貝、右口魚,笠貝鮮甜爽口,右口魚包住酸汁啫喱,味道清新又開胃!白子,白子是魚的精囊,這個時間的白子最飽滿,加上酸汁、蔥粒和蘿蔔蓉之後,完全不會覺得有腥味!深海池魚、秋刀魚、鰤魚,深海池魚味道較清新,鰤魚肉較肥美,味道較濃郁,而秋刀魚係季節性既魚,味道濃郁非常美味!蜆肉湯,這個蜆肉湯用上魚湯做底,所以飲落有種魚湯章口的感覺,非常清甜!薯仔球,這個特製薯仔球除了有薯仔,還有櫻花蝦,軟綿綿得黎又有口感,幾特別!最中餅,最中餅上面有拖羅、特製芥末和魚子醬,口感豐富又刺激味蕾!石鯛壽司,
石鯛壽司,這款魚味道較清新,口感細膩又有種煙韌的感覺!
伊佐木壽司,師傅在魚上面加了紫菜醬,味道清爽鮮甜,口感爽口!
帆立貝壽司,上面加有竹炭鹽,更能帶出帆立貝的鮮味!
手釣池魚壽司,手釣池魚比平時食的池魚魚肉較結實,油分不會太多,口感爽口!
象拔蚌,象拔蚌爽口鮮甜,十分美味!
鯖魚,鯖魚加上蔥粒和薑蓉能減去鯖魚的腥味,味道較濃!
馬糞海膽,味道鮮甜而且幾creamy!
北海道BB銀雪魚,有稍稍燒過,更能夠帶出魚的味道,味道都幾濃郁!
赤身,吞拿魚最瘦的部分,用上豉油醃過,而且加上有蔥粒在中間,味道豐富!
海鰻,鰻魚稍稍加上鰻魚汁,魚既口感唔會好腍,味道惹味!
面豉湯,湯味道濃郁,味道不會太咸!
杏仁奶凍、靜崗蜜瓜,最後還有超甜蜜瓜和有淡淡杏仁味的奶凍作結!
2021-12-01
$1800 (Dinner)
Celebration
Birthday