前排好鍾意一套台灣劇叫華燈初上,今日去食嘅呢間餐廳充分體現左80年代條通文化個種日式酒店的裝修!裏面嘅裝修非常之有心思,而且有好多小彩蛋係入面 !大家千其唔好錯過。 當然啦,入面係正經餐廳,係唔會有小姐嘅,所以大家千其唔好諗錯隔離🤣🤣一般的台灣菜,只會俾人感覺係地道小吃,上唔到大台。而我剛走入黎都係呢個感覺,心想:吓?台灣菜都係個啲野,好極有個譜啦?就睇下你點收呢個價。 而且一入到店舖入面, 首先會被佢的裝修吸引,亦會好自然覺得係一間「食裝修」的鋪頭。言歸正傳,講返啲野食先古早味佛跳牆🍲佛跳牆聽就聽得多啦,食都係第一次,仲要估唔到係台灣餐廳食。成件事好似錯哂咁😂 不過,呢一個佛跳牆絕對無令我失望。 大家都知道,佛跳牆係將各種山珍海味擺入去燉盅入邊,細火慢燉而來既精粹。而佛跳牆最重要係火候同足料,鮑魚、花膠、海參、金華火腿、嫩雞、日月魚,應有盡有,湯濃郁而骨膠原十足,入邊有晒珍饈嘅香味,超正!台灣海山醬油炒松阪豬配飯🐷成餐飯最喜歡呢一味,原因就係超級送飯👍👍松阪豬非常嫩滑,唔會韌不特止,仲唔會有筋同肥膏位,口感十足。連同彩椒及本菇一齊用海山醬油去炒,令到成個餸好開胃,好味有營養!稻埕牛肉

言歸正傳,講返啲野食先

古早味佛跳牆🍲

台灣海山醬油炒松阪豬配飯🐷

稻埕牛肉自家製手作麵🍜
牛肉麵香港好多地方有得食,但講到質素,呢度的牛肉麵都算數一數二。牛肉炆到好軟滑,油香滿溢,入口即化。而麵亦都係其中一大賣點,因為佢地嘅麵係自家手作製,因此勁道十足,麵身結實。喜歡食有咬口嘅麵的朋友,千其唔好錯過。 唯一係個湯我無咩印象,可能因為其他湯太出色的關係😂

午餐單人商務套餐
叫得商務套餐,食物的量當然會相應提高啦,朋友話想試下牛小排,於是就叫左呢個套餐,不過餐廳絕對無因為套餐就對味道妥協,而已有幾道菜都幾有驚喜!

1. 黑糖醋釀柑仔蜜
呢一道前菜,其實係黑糖醋浸車厘茄,聽落好似好求其。 但其實每一粒的車厘茄都揀過,大小均勻,而且去哂頭尾,唔係坊間hea 沙律個種。而且黑糖醋同柑仔蜜兩者之間配合得非常好,味道夾而醒胃,係其中一道我好喜歡的餸。

2. 白滷水九孔鮑魚
鮑魚就正正常常,鮑魚充滿白滷水的味道,煙韌彈牙!而且鮑魚下面仲會有一舊類似魚腐的食物,口感都幾得意

3. 金不換干貝螺頭燉雞湯
另一樣非常足料的燉湯,干貝、大大舊螺頭、雞肉一樣都唔會走你數。濃郁嘅味道而香氣十足,可以飲得出火候十足 而且心機滿分唔馬虎。

4. 燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排
軟滑濃郁的安格斯用左不薄不厚的切法提升口感,而牛與牛之間會夾住一件菠蘿,兩者配合得好好,而最特別係用芭樂汁來調味,令到成個牛小排有更豐富的層次!

5. 芋圓珍珠紅豆湯
最後一道甜品,濃稠足料紅豆湯配上珍珠、芋圓、地瓜圓等的配料,呢一餐飯作結。唯一嘅係,唔知呢個紅豆湯係咪台南口味😂 味道偏甜, 如果無咁甜就會比較符合香港口味。

除咗食物之外,佢嘅茗茶都相當高質
神品巨峰烏龍茶🍇
神品高山珍清綠茶🍵

特別推介呢兩種茶,烏龍茶有一陣好香的巨峰提子味,但係飲落去又唔甜,只有好清淡茶味!另一隻綠茶本身對佢無咩好感,但一飲落驚為天人,因為除左清香的綠茶味之外,仲有一陣淡淡的花香味,呢一隻綠茶比巨峰烏龍更襟飲!