2025-01-13
好奈好奈冇喺銅鑼灣食飯,唔係咁岩有野做,宜家連銅鑼灣都好少去。今晚就去左食臺北棧既銅鑼灣分店同尖沙咀分店一樣,裝修有心機,設計好睇又有格調,地方坐得舒服台灣菜大多數都俾人比較平民既感覺,但臺北棧係走精緻路線。將平平無奇既台灣菜式花心思令到整體感覺都更高檔,CP值唔錯👍我地兩個人叫左5樣野。招牌滷肉飯醬汁夠多,滷肉油脂豐富,甘香豐腴。食得滷肉飯,就預左滷汁係要夠肥。唔夠肥,就唔夠香唔好食佢既鹵肉切一粒粒,醬汁濃厚,撈飯一流。滷蛋係糖心,亦都鹵得夠入味,三扒兩撥就食晒成碗飯。松露起司玉米蛋餅蛋餅好大既一份,賣相唔錯。餡料豐富,面頭有黑松露醬點綴,未食就聞到香味。蛋餅除左餅皮同雞蛋,入邊仲有芝士同埋大量粟米。餅皮軟熟帶煙韌,芝士份量亦都好多,配搭埋啱啱好熟,唔係粉狀嘅蛋黃,口感同味道都好豐富大量既粟米,除左帶來其他口感,亦都有香甜既味道。唯一可惜既係我地略嫌佢唔夠鹹,不過其實佢都做得相當唔錯。明太子甜不辣甜不辣雖然係炸魚餅,聽落唔係咩貴野,但係確實係得呢種炸台式甜不辣,先有呢種既香脆又好煙韌既口感。可能會有人覺得幾塊魚餅呢個價錢唔抵,但係我食過好食既甜不辣,呢個份量既,全部都係呢個價錢而且佢
我地兩個人叫左5樣野。
招牌滷肉飯
松露起司玉米蛋餅
明太子甜不辣
而且佢亦都整得相當唔錯,炸到外面酥脆,入邊仲好煙靭。最突出既,係佢既魚肉香味係我食過既甜不辣入邊最勁既。加埋少少明太子醬,更加惹味。
招牌牛肉麵
牛肉麵睇落好豐富,有佢地自己既特色。最特別既地方係佢喺碗邊痴左一嚿仔牛油,仲提我地要喺湯凍之前溶左佢。佢地既濃湯偏向藥材味,帶d酸味。一開始唔明點解要喺面頭落咁多脆既蟲草花,但食下食下,蟲草花俾湯浸到半林之後,口感同香味都唔錯,又覺得幾好食。牛𦟌厚切,炆得夠林
牛肉味香,湯底同藥材味都炆左入去。啖啖肉得黎,又有炆林左既筋位,口感相當好,食得好滿足。但我最鍾意既係佢地既麵,滑、軟、彈、少少煙韌唔會過份。唔洗不停o趙先咬得爛既麵,好似配菜既豆腐片咁軟滑,又有彈牙感,極少食到呢個口感,但我十分鍾意。
開心果奶奶麻薯
最後甜品我地揀左開心果麻糬。呢種麻糬我地自己都喺屋企做過,但係就冇做到佢咁流質咁滑。麻糬有牛奶香,開心果既份量多到想問一句:係咪唔洗錢?有磨到成粉狀,亦都有粗粒,咁多開心果碎,好難唔香到爆
而且舊麻糬係好難用得晒全部開心果,不過每一啖撩極都有開心果碎,就係食得好爽。
無論食物、服務、裝修、舒適度黎講,都做得幾好,係值得推介既餐廳👍