2015-01-19 874 views
今晚跟團長入元朗食飯,都已經唔喺第一次!不過今次食日本嘢!其實日本嘢喺香港已經唔喺咩特別事,而且深受女仔歡迎,除非食師傅拍板,麻甩就真喺唔太喜好普通日本嘢!不過每次團長都有驚喜!先嚟兩個前菜《柚子蕃茄野菜沙律》同《海葡萄魚生沙律》!《柚子蕃茄野菜沙律》真喺好清新,味道酸酸甜甜,開胃真喺一流,而且食材新鮮有誠意!《海葡萄魚生沙律》先講碟,個設計真喺特別,老闆購貨時真喺有用心!賣相已經吸引,但真喺未食過海葡萄,但味道真喺唔錯,鮮甜,可口彈!聽返啲友講,原來喺一種好貴嘅食材!另外我哋仲叫咗少少酒飲《粉紅梅酒》同《熱清酒》!《粉紅梅酒》得 5% 酒精,味道較甜身,適合女仔飲用!但我都鍾意喺飲清酒,味道香濃,因為已加熱,所以酒精份量唔算好多!但內裏嘅酒香,真喺超好飲!飲過酒後,緊喺要試吓佢地嘅《魚生拼盤》同《生蠔》!原來依個生蠔來自法國,個品種名叫 Gillardeau!唔食過真喺唔識依啲高級嘢!不過《魚生拼盤》就有藍鰭吞拿魚,章紅薄切同甜蝦,真喺超正!一入口已經知道食材新鮮,而且藍鰭吞拿魚味道真喺一流,肉質比較結實,味道較濃!跟住再嚟個《加拿大海膽配三文魚籽》!今次真喺豪食!咁大個佬未試過一晚
柚子蕃茄野菜沙律
海葡萄魚生沙律
粉紅梅酒
熱清酒
魚生拼盤
法國生蠔 Gillardeau
加拿大海膽配三文魚籽
跟住再嚟個《加拿大海膽配三文魚籽》!今次真喺豪食!咁大個佬未試過一晚食咁多高級日本刺身!依個海膽真喺新鮮,完全冇腥味,唔難入口,真喺第一次食到!而且嘅中間三文魚籽真喺大大粒,真喺好鮮甜!
熊貓兒童餐
跟住就喺壽司!今次團長真喺玩嘢,叫左依間餐廳嘅主打 set《熊貓兒童餐》!依個兒童餐真喺好有心思,用熊貓嚟做主打!非常可愛,而且每件壽司都細細粒,非常精緻!唔止適合小朋友,都適合我依個大細路!
金薄火炙鵝肝壽司
另外團長真喺認真叫咗啲好嘢,就喺《金薄火炙鵝肝壽司》!依個真喺超豪,咁大個仔第一次食金薄,再配上鵝肝!正!負責人仲叫我哋一啖食咗佢!個陣味道真喺難以形容!
火炙燒玉子
另外又一主打喺《火炙燒玉子》,玉子一向喺我最愛心!再加上秘製醬汁,真喺好超 juicy!咁大個佬第一次食到咁有心機嘅壽司
蒜蓉燒生蠔
其實食到依到已經飽咗一大半!我哋最後熱食喺《蒜蓉燒生蠔》,蒜蓉燒生蠔唔算咩特別嘢,但食材新鮮,加上師傅用心製作,已經贏哂,冇得輸!蒜味唔算好重,但生蠔可口!正!

其實除咗食物出色之後,負責人親自落場招呼,真喺好有心!而且經常問我哋啱唔啱食,態度非常和藹可親!

高級新鮮食材,一流師傅心思,價錢大眾化!真喺要多多支持!今次每人夾咗 170 蚊左右,喺超級抵食!
$170 (Dinner)
海葡萄魚生沙律
粉紅梅酒