2023-02-16
📌串揚&酒処 「秀殿」 (銅鑼灣)秀殿做的炸串除了炸粉真的很薄之外還能保留食物的原味很重要,師傅將炸串的火喉控制得好好,每一串都是剛剛好的金黃色,重睇照片時已想好要預約下一次☺️😋 環境方面都好日式風格,雖然座位不多但bar枱設計令食客可以邊品嘗食物邊欣賞師傅的烹調過程,炸串是日藉的師傅不過黎咗香港好多年所以佢都可以用到廣東話同你溝通,非常親切!總結一下幾款必叫食物,不同季節餐廳都會有時令既推介寫係餐廳內,所以唔同時期到訪都會有驚喜😍鯡魚籽昆布💓 $45呢串係我大愛到要encore,鯡魚籽顏色呈漂亮的金黃色,口感爽脆、味道帶鹹香,夾埋昆布一齊炸,每一口都卜卜清脆帶子三文魚籽💓 $45多到滿瀉的三文魚籽非常吸精,入面係炸到剛剛好熟的珍寶帶子好juicy,帶子本身冇調味加埋三文魚籽同沙律醬非常夾蔥豬肉卷💓 $35豚肉片一層層包裹住香蔥,因為炸的時間控制得恰當,令到香蔥的汁水爆滿,完全保留了豚肉的香味蝦💓 $60餐廳熱門菜之一,最吸引一定係佢將蝦頭同蝦身分開炸,蝦頭炸到通透脆身可以成舊食,蝦肉就能保留原有鮮味而不乾白子💓 $60如果鐘意食白子的一定要11-2月呢啲時間食就最肥美,口感有點像奶油
鯡魚籽昆布💓 $45
帶子三文魚籽💓 $45
蔥豬肉卷💓 $35
蝦💓 $60
白子💓 $60
如果鐘意食白子的一定要11-2月呢啲時間食就最肥美,口感有點像奶油的感覺非常Creamy,但個人認為白子配酸汁才是絕配!
自家製香濃布丁🍮💓 $35
面頭的焦糖醬絲滑幼細,布丁是非常香濃的雲呢拿味,而且還能看到一點點的雲呢拿籽足料得很
餐廳都會有提供唔同的日式餐酒提供,食炸串一定要小酌幾杯😋