2021-08-25 70 views
我揀咗$980嘅「豐 • 板長おまかせ 」,今次有14道菜,每道菜師傅都會親自介紹,套餐每日嘅食材都唔同,會因應當時新鮮嘅食材而轉變。茶碗蒸 : 蛋好滑,有清清嘅香菇味蟹肉冬瓜: 咬落去啖啖蟹肉,冬瓜好入味。北海道生蠔配紫蘇花 : 生蠔個殼薄身,但好大粒,肉質好肥美多汁,配合紫蘇花一齊食,口味好特別。間白魚刺身 + 日本蔬菜: 間白魚好厚身,好爽口,日本蔬菜好 Fresh白象拔蚌刺身+海葡萄配蒙古岩鹽: 推薦!有大概10片象拔蚌,好滑口,咬落好脆口,點上少少蒙古岩鹽,帶出象拔蚌嘅鮮甜味。赤貝刺身+中拖羅刺身: 中拖羅個脂肪比例好,有入口即溶嘅感覺,赤背大塊爽滑。鱈魚西京燒: 香口, 肉質柔嫩滑北海道帆立貝: 好大粒,無經過冰鮮,鮮甜金目鯛魚: 肉質細嫩鮮美,燒過嘅魚皮,好香。鮫鰈魚:配上魚肝,有三個唔同嘅層次口感。富山縣嘅白蝦壽司: 白蝦嘅份量好多, 黏性好強,玻璃質感,清甜有蝦味。手握海膽壽司: 師傅直接一手交一手,一大塊紫菜包住海膽同飯團,堆滿海膽,海膽好新鮮海鮮麵豉湯: 麵豉湯充滿海鮮嘅鮮甜味,鹹到適中黑糖蛋糕: 蛋糕好鬆軟,甜度適中成間餐廳唔係好多位,大概有10多個,可以清楚見

茶碗蒸 : 蛋好滑,有清清嘅香菇味
茶碗蒸

蟹肉冬瓜: 咬落去啖啖蟹肉,冬瓜好入味。
蟹肉冬瓜

北海道生蠔

間白魚

象拔蚌刺身

中拖羅

鱈魚西京燒: 香口, 肉質柔嫩滑
北海道帆立貝: 好大粒,無經過冰鮮,鮮甜
北海道帆立貝

金目鯛魚: 肉質細嫩鮮美,燒過嘅魚皮,好香。
鮫鰈魚:配上魚肝,有三個唔同嘅層次口感。
鮫鰈魚

白蝦壽司

海膽壽司

海鮮麵豉湯: 麵豉湯充滿海鮮嘅鮮甜味,鹹到適中
海鮮湯

黑糖蛋糕: 蛋糕好鬆軟,甜度適中
黑糖蛋糕

成間餐廳唔係好多位,大概有10多個,可以清楚見到廚師準備食物,每食完一道菜,先會再上下一道,等待同期待下一個食物嘅感覺好正,食材好鮮甜,有小朋友餐椅提供。
茶碗蒸
蟹肉冬瓜