2020-02-12 515 views
呢日去銅鑼灣搵舊老闆兼學長聚聚,佢又帶我去食好西了🙈。上到去時代廣場十樓,就見到麒藝館喇。玻璃入面聽講好似夜晚會有個師傅燒乳豬🤔。餐廳環境好有氣派,座位非常闊落,✨燈光亦都好靚。望落好似有唔少包箱座位。望下個餐牌先,有啲套餐揀,但我哋想食點心同燒味,所以散叫!仲見到枱頭有個牌寫住有午市超值孖寶,承惠$88就有鮑汁花膠撈飯同即燒無花菓天下第一豬(3件)。的確係幾抵😜,因為個飯本身都唔平。鮑汁花膠撈飯(原價$188),個飯真係好奢華🙈,用料有好多花膠絲同瑤柱絲,上面仲有好多木魚,好多餸好多汁,餸仲多過飯🍚!即燒無花菓天下第一豬(3件)(原價$94),🐷乳豬件好脆好正,而且一件有平日兩件咁大,唔會唔夠喉。無花菓極品黑叉燒($138),叉燒同平日嘅造型唔同,有8粒。我覺得個樣似東玻肉粒多啲🙈,個汁用上無花菓醬取代燒汁,配埋側邊嘅魚子醬食,富有創意。但我自己鍾意食傳統嗰隻多啲😝,食慣咗。原隻鮑魚花膠撻($48/件),呢個撻不得了,上面隻鮑魚好好味,一啲都唔韌,夾埋下面嚿花膠撻食一流😋,而且撻皮好鬆脆。晶瑩筍尖蝦餃皇(3件)($58),🍤蝦餃大大隻,個皮整得唔錯。大地魚末燒賣(3件)($48),燒

玻璃入面聽講好似夜晚會有個師傅燒乳豬🤔。

鮑汁花膠撈飯

即燒無花菓天下第一豬

無花菓極品黑叉燒

原隻鮑魚花膠撻
原隻鮑魚花膠撻

晶瑩筍尖蝦餃皇

大地魚末燒賣

大地魚末燒賣(3件)($48),燒賣同樣大大粒,有大大嚿蝦肉🦐,無肥豬肉,口味亦比較健康吧。

茗茶一位$20,我哋要咗桂花烏龍🍵。
總括嚟講,呢次嘅高級精品粵菜點心餐🥢體驗能夠讓我一嚐創意料理。價格定位屬高檔次,但的確環境同食材都配得起呢個價錢,過時過節一班人想食好啲可以嚟試下。環境真係好舒服,適合同朋友傾下計,無平日酒樓咁嘈啊。
2020-02-05
$250 (Lunch)
  • 鮑汁花膠撈飯
  • 原隻鮑魚花膠撻