2022-10-15 1444 views
平時去酒樓食中菜都會覺得比較嘈,今日嚟呢間銅鑼灣利苑對面嘅高級中菜館環境氣氛好似食緊西餐fine dining,裝修結合現代同古典風格,型格得來又不失傳統中式風味。環境乾淨企理,座位非常舒適,服務員衣着整齊,形象專業,服務態度殷勤,會主動幫客人添茶。我哋揀咗菊花茶,有清香嘅菊花香味;前菜有琥珀合桃同自家製XO醬,琥珀合桃好香脆,有微微嘅無香味;自家製XO醬好香好惹味,好想即刻叫碗白飯撈來食😋三色素鵝賣相好精緻,木耳,蘿蔔,萵筍切絲用腐皮包住,腐皮豆香味濃,好絲滑,配上爽口木耳,清甜萵筍,爽脆蘿蔔非常清新。尖椒皮蛋份量都幾多,皮蛋晶瑩剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭砂鍋上熱辣辣好有鑊氣,一打開個蓋已經聞到好香嘅蝦乾同XO醬味,芥蘭好爽脆,蝦乾鹹蝦味濃郁,再加肉碎爆香,少少辣好香,撈飯食一流。薑米蛋白炒飯雖然睇落去簡單,乾瑤柱絲好香,蛋白好滑,炒飯炒到粒粒分明,乾濕分明,每一啖飯都好香。八珍老姜一口黑豚肉同一般咕嚕肉唔同,黑豚肉爆得好香,加咗八珍甜醋同老姜味道好似薑醋,酸酸甜甜好開胃。宮廷玉璽呢個係紅棗糕,加咗金箔顯得份外矜貴,味道有紅棗嘅香甜,甜度適中,口感煙煙

琥珀合桃

尖椒皮蛋
份量都幾多,皮蛋晶瑩剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。

宮廷玉璽
呢個係紅棗糕,加咗金箔顯得份外矜貴,味道有紅棗嘅香甜,甜度適中,口感煙煙韌韌。

琥珀合桃
  • 琥珀核桃