2023-05-10
香港中環韓式熟成扒房水泥牆嘅門面非常低調,店內燈光昏暗,帶有高級酒吧嘅感覺抽風系統做得非常好,完全沒有油煙味韓式前菜四款,最喜歡泡菜JJJ House Salad 🥗 新鮮沙律菜,非常開胃Beef Tartare用高質封門柳製成,現場即刨Parmesan Cheese再加埋白松露油和日本雞蛋黃拌勻,新鮮牛肉非常嫩滑,肉味濃,味道豐富韓式燒肉拼盤USDA Prime 45 Days Dry Aged Ribeye45日乾式熟成肉眼油脂分布平均,肉味係當中最濃厚把外層燒得焦香,將肉汁鎖住,外脆內嫩Korean Hanwoo 1++ Ribeye steak 係韓國最頂級既韓牛雖然油花相比下冇咁多,但係都好好味,入口軟嫩Japanese A4 Wagyu Striploin Steak 日本A4和牛口感豐富,肉質軟嫩,肥而不膩最後係JJJ House Marinated Galbi 用醬汁醃製既牛肋骨。醃得好入味,味道帶點甜,係最軟嫩既一款之後仲有一個牛肉炒飯配牛骨髓將牛骨髓、蒜片、蔥花和牛肉加入炒飯拌勻增添了油香,同時豐富嘅口感最後有韓式甜品Makgeolli Gelato ($80) &
香港中環韓式熟成扒房
水泥牆嘅門面非常低調,店內燈光昏暗,帶有高級酒吧嘅感覺
抽風系統做得非常好,完全沒有油煙味
韓式前菜四款,最喜歡泡菜
JJJ House Salad 🥗
新鮮沙律菜,非常開胃
Beef Tartare
用高質封門柳製成,現場即刨Parmesan Cheese
韓式燒肉拼盤
45日乾式熟成肉眼
油脂分布平均,肉味係當中最濃厚
把外層燒得焦香,將肉汁鎖住,外脆內嫩
雖然油花相比下冇咁多,但係都好好味,入口軟嫩
口感豐富,肉質軟嫩,肥而不膩
醃得好入味,味道帶點甜,係最軟嫩既一款
之後仲有一個牛肉炒飯配牛骨髓
將牛骨髓、蒜片、蔥花和牛肉加入炒飯拌勻
增添了油香,同時豐富嘅口感
最後有韓式甜品
Makgeolli Gelato ($80) & Ginseng Ice Cream ($80)
好特別嘅味道,韓式米酒口味,帶有酒既清香;另一款人蔘味好突出