2021-02-03
請朋友食生日飯,冇得晚市堂食,就唯有晏晝食好少少,之前去過銅鑼灣嘅分店,今日就過嚟尖沙咀。未去過The Nate 呢棟大廈,原來位於山林道,lift 口位置唔顯眼,好容易就錯過咗。搭lift直上2樓,一開門有啲驚喜,有好靚嘅燈泡裝飾,如果夜晚嚟食飯飲酒,相信一開門就可以將工作嘅煩惱拋諸腦後。裏面大部份都係高枱設計,旁邊有落地大玻璃,所以日頭食飯都可以睇吓街景。下午有lunch set, $108至$198不等,不過話明食生日飯就決定散叫。部份菜式指名尖沙咀店限定梗係要試吓啦!薄切慢煮八爪魚配日本海葡萄( $98 ),估唔到八爪魚都會用慢煮呢個方法,相比平時壽司舖食嗰啲,感覺比較軟腍新鮮,海葡萄咬落卜卜聲,爽脆又有益。棒棒鵝肝配日本清酒( $98 ),非一般橫切嘅鵝肝,佢做到圓粒粒咁樣,加上少少果仁碎,味道非常濃郁,口感順滑,店員特別提醒要食完鵝肝先飲清酒,酒醇冰凍甘香,呢個價錢就已經有高級嘅享受,抵呀。西班牙薯仔蛋餅配日式明太子($88 ),蛋餅我一向都鍾意,賣相幾唔錯,煎得好香口,裏面有薯仔,面頭有芝士加明太子,切開仲有流心驚喜,帶點輕輕嘅辣味,味道唔錯。檸汁白酒煮蜆( $98 ),
檸汁白酒煮蜆( $98 ),芫荽洋蔥加埋檸汁白酒,個汁煮得唔錯,可以帶出蜆嘅鮮味,酸酸地,開胃好味,份量都唔少。
巴塞隆拿式烤紅蝦( $88 ),一共有五隻,我當然唔知咩叫巴塞隆拿食,不過就係好多香草,而且都幾濃味,隻蝦都幾大隻,這新鮮爽口。
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁半炸薯粒( $158 ),件豬鞍都幾大件,而且肉質好腍,配埋個燒汁好好味。更估唔到嘅係佢嘅炸薯粒都好好味,真係粒粒香脆,份量都好多,我食到停唔到。
我哋仲叫咗兩杯Sangria慶祝吓, ( $60 ),一紅一白,裏面有水果粒,冰凍好味,酒味唔濃容易入口,午餐飲都係唔錯嘅選擇。