今日突然想買燒鵝去朋友屋企gathering,諗起佢啲燒鵝馳名海外,長期都有人喺門口排隊,我咪打定電話去落單,唔使熱唔使淋雨唔使等,點知鋪頭員工急口令式回覆我:「你過嚟買啦,多謝」就收線。大約11:00am 我去到鋪頭,門口已經有八人排隊,我落單時多嘴問一次,係咪冇電話落單?後生啲嘅女員工答我:「冇,未俾錢點做?你要整定先,你就落嚟俾俾錢先!」(我心想,😳落得嚟俾得錢,咁你又點整定先呀?)我等燒鵝時又問下老闆娘,最初佢晤出聲回答,只不斷用交叉手勢示意,之後說:「冇!你唔鍾意就唔好嚟幫襯!你唔鍾意就唔好嚟幫襯?!」呢間舖頭啲燒鵝係好食嘅,皮脆肉嫩,肉和骨都入味,我家中嘅長輩一向唔食啲重口味食物,佢都讚口不絕。不過,冇電話落單、外賣自取服務卻令我減低再次幫襯嘅意欲。可能係我低估咗呢啲冇裝修嘅(高級)食肆嘅服務,同埋呢間鋪只會對非廣東話人有禮貌嘅。

(我心想,😳落得嚟俾得錢,咁你又點整定先呀?)

2024-04-27
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$270 (Lunch)