2024-07-09
今次我去咗有無面男坐鎮的和食餐廳食90分鐘和牛壽喜燒半放題 (晚餐HK$388/位),可以任食我鍾意嘅日本A4和牛、廣島蠔、手握壽司、仲有是日刺身、多款即叫即燒嘅串燒、天婦羅、和食等等。*打開玻璃門走入長長走廊,見到無面男😍。入到去,店員帶位及介紹餐牌和點餐流程,服務態度好好👍🏼*座位方面,有木枱木椅及和式木枱 (後者要除鞋喔!) 枱與枱之間都好闊落、舒適。*˚✧₊⁎前菜⁎⁺˳✧༚ *🥗 和風沙律. 清脆、爽甜嘅沙律菜配黑醋汁,好開胃,也打好個底開餐啦~🍣 時令刺身五款. 好厚切的希靈魚、三文魚、八爪魚、帶子和油甘魚,鮮甜、肥美,正👍🏼˚✧₊⁎ 壽喜燒⁎⁺˳✧༚ *一人鍋已放滿野菜及醬湯,有金菇、冬菇、白蘿蔔絲、紅蘿蔔片、豆腐(滑滑的)、大蔥、厚切玻璃粉絲 (QQ的😍),仲有一款蔬菜唔知係咩名,但好好味😋*肉肉呢,就叫店員每款送上一份,原來一人份量都幾多下喎!*🐮🥩 日本A4和牛. 靚靚紅色的和牛,大大片,薄切容易啲熟,一烚吓就食得. 牛味濃郁,入口即容😋. 必食推介,無限encore🐷🥩 北海道米豚. 靚靚粉紅色的豚肉,食北海道米大,烚熟咗嘅肉質蓬鬆、柔軟、鮮嫩、美味😋🦪 廣島牡蠣.
˚✧₊⁎前菜⁎⁺˳✧༚
🥗 和風沙律
. 清脆、爽甜嘅沙律菜配黑醋汁,好開胃,也打好個底開餐啦~
🍣 時令刺身五款
˚✧₊⁎ 壽喜燒⁎⁺˳✧༚
肉肉呢,就叫店員每款送上一份,原來一人份量都幾多下喎!
🐮🥩 日本A4和牛
. 靚靚紅色的和牛,大大片,薄切容易啲熟,一烚吓就食得
. 牛味濃郁,入口即容😋
. 必食推介,無限encore
🐷🥩 北海道米豚
🦪 廣島牡蠣
. 大大隻、好肥美,烚熟後,吸收壽喜燒的甜湯味之外,也食到個鮮甜味道
. 必食推介,無限encore~
🥗 野菜盤
. 唔夠菜可以再點,滿足食多菜的我😄
˚✧₊⁎ 串燒 . 料理 . 天婦羅⁎⁺˳✧༚
從25款中揀5款,真係選擇困難症嘅一大難題😳 我邊食邊諗,30分鐘左右終於揀好啦😂
🐮🍢 鹽燒和牛粒
. 簡單灑上少許鹽和黑胡椒粉來調味,燒得好香好吸引,仲一咬就軟化嘅口感😋
🦪 燒牡蠣
. 肥美的蠔肉,多汁鮮甜,同時亦有鹹海水嘅鹹味
🍤 海膽大葉天婦羅
. 天婦羅粉薄脆,不油膩,海膽和大葉的化學成份令海膽的鮮甜味出眾,一啲都唔腥喔!
🦀🥖 甲羅燒
. 濃郁的蟹膏,配搭少許蟹肉和蟹籽,搽得滿滿喺巳烘脆的吐司上一齊食,大滿足!
🍍🍢 焦糖菠蘿
. 菠蘿甜蜜,果肉多肉多汁,配上面的焦糖脆,完美💯
˚✧₊⁎ 手握壽司⁎⁺˳✧༚
上面嗰啲食唔飽的話,可以進攻手握壽司,點餐紙上有11款,食完5款可以再點,壽司飯煮得好好味,令到飽飽哋嘅我都想再食😍
🍣 香蔥吞拿魚蓉
. 放咗好多吞拿魚蓉和新鮮,所特別美味,是我食得最多件嘅壽司
🍣 明太子沙律
. 我鍾意佢將明太子係切方粒,爽脆口感,值得我encore
🍣 油甘魚
. 魚片厚切,令口感特別肥美、鮮甜😋
🍣 火炙左口魚邊
. 好食嘅,唯一係覺得切得比較薄片
🍣 飛魚籽
. 爽脆鮮甜,如果可以放多啲飛魚籽就好啦~
🍣 海膽魷魚
. 魷魚肉質爽滑,海膽汁都好食
🍣 加州卷
. 味道好好,只係飯比較多
˚✧₊⁎ 甜品⁎⁺˳✧༚
🍵🍨 綠茶雪糕
. 經典日式綠茶味,好濃嘅茶味配奶油的似乎就溶嘅口感,好正👍🏼
📌提提你:
. 90分鐘時限食飯,店員很好會係仲有30分鐘食嘅時候提供點餐紙俾我填last order
. 此店有收堂食加服務費喔