2018-07-25
上星期去美孚新邨探朋友,喺屋苑平台見到有間日式火鍋放題,昅吓個餐牌都幾吸引吓,有大盤海鮮同靚靚刺身。再望入餐廳係滿晒座,枱枱都放住大隻龍蝦,好吸引。當日好多人等位,所以趁今日星期一閒日嚟食。我地去到又比較夜,人客唔多,加上地方又大,坐得幾舒服。【海鮮盛合、刺身拼盤+晚巿120分鐘火鍋放題】有四種套餐選擇,我地揀咗【美國頂級牛小排放題$368/位】。湯底係一人一鍋,自己口味自己揀之餘又衛生。我地揀咗【骨膠原雞湯】同【小魚番茄湯】。小魚番茄湯真係有條魚仔喺度,番茄湯係比較清嘅,啱晒火鍋唔怕太濃而遮蓋食材味道。趁個湯未滾起先食個【刺身拼盤】,刺身有三文魚、吞拿魚、甜蝦、海膽、鯛魚。刺身全部都好新鮮,特別係鯛魚好甘甜又juicy,海膽亦新鮮冇異味。【海鮮盛合】成個盒堆滿晒海鮮,有南非龍蝦、海蝦、花甲、扇貝、鮑魚、桶蠔。篤吓隻鮑魚仲係郁緊架,勁新鮮。南非龍蝦好多肉,淥完出嚟肉質都係雪白爽彈,一啖放入口,大滿足!桶蠔都係大大隻,淥完冇乜縮水。【美國頂級牛小排】幼幼嘅雪花紋滿佈牛小排,肉質好嫩滑,堅係靚牛。【黑毛豬豚肉】都幾有肉味,又大塊,爽。【特選雞腿肉】切成一粒粒,用雞腿位,特別嫩滑。自助區火鍋
【海鮮盛合】
自助區火鍋配料、醬料擺放乾凈整齊,我哋食力有限所以唔係食咗好多,推介一下【章魚燒】,見到真係有章魚喺入面,真材實料。
飲品都算幾多選擇,汽水果汁啤酒、支裝飲品中式飲品都有。旁邊仲有啲小甜品杯,伯爵紅茶最特別,甜度適中唔會太膩。
最後仲有雪糕紙,每位可揀一杯Häagen-Daza或Mövenpick雪糕杯,完美作結。