2021-10-31
平時食omakase主要都係揀午市因為價錢會平啲🤣不過依家唔怕啦因為sushi sooshi係中環新開左一間新店今次唔係立食~有大約12個位架午市仲有lunch set 同omakase揀而晚市就主要食廚師發板💕.今次食既係15品 本身都怕會唔會唔夠食 但其實真係好多🤣而且因為慢慢食 食大約2個幾鐘所以都特別易飽肚.第一道菜係小吃 開一開胃口先有溏心蛋 風乾火腿配芒果 三文魚籽海藻建議可以食左三文魚籽海藻先 酸酸甜甜咁胃口大開 跟住就係深海池魚配真島蠔深海池魚鮮味十足 仲要厚切架❤️而真島蠔就加左柚子啫喱 同蠔既鮮相映 特別得黎又好食.今次既刺身絕對係我最愛 因為有中拖同大拖😍山葵籽中拖羅 配 魚子醬炙燒大拖羅各一片厚切 可以食左相對無咁肥美既中拖先再食大拖啊~魚子醬加埋大拖一齊食感覺無咁膩👍🏻超香.到熟食了 係牛油炒北寄貝啊鮮甜爽口 洋蔥吸左牛油更香 一食就停唔到口😋.至於壽司 最令我深刻既喜知次 赤海膽壽司同魚子醬金箔和牛!!!喜知次平時都係燒黎食多 第一次壽司食!師傅用火槍輕輕一燒 再加上葱花入口即溶💝超香濃赤海膽舖滿晒一杯仔 下面既壽司飯加左蟹膏增加咸香味可以將炸左既紫蘇葉整碎再
因為價錢會平啲🤣不過依家唔怕啦
胃口大開
跟住就係深海池魚配真島蠔
今次既刺身絕對係我最愛 因為有中拖同大拖😍
山葵籽中拖羅 配 魚子醬炙燒大拖羅
各一片厚切 可以食左相對無咁肥美既中拖先再食大拖啊~
魚子醬加埋大拖一齊食感覺無咁膩👍🏻超香
到熟食了 係牛油炒北寄貝啊
鮮甜爽口 洋蔥吸左牛油更香 一食就停唔到口😋
喜知次平時都係燒黎食多 第一次壽司食!
師傅用火槍輕輕一燒 再加上葱花
入口即溶💝超香濃
赤海膽舖滿晒一杯仔 下面既壽司飯加左蟹膏增加咸香味
可以將炸左既紫蘇葉整碎再mix埋一齊食啊😘
最後黎多個熱食 ~ 明太子意大利麵 鍾意佢唔太膩 明太子辣辣地添🤤
整返個大蜆蝦湯同甜品抹茶奶凍
真係飽到捧住個肚走啊~