2019-02-26
京花朝今次森仔和朋友忽然想食中餐。咁就搵左間非常就腳的中餐廳🍴,叫京花朝。餐廳🍴位於銅鑼灣百樂中心,近地鐵站。不過,唯一要預留時間等lift。因為中心太多餐廳,會有長長人龍排隊上去。而餐廳🍴環境很好,裝潢新式。而全餐廳只大約有25張枱,留有足夠位置予客人,坐得舒舒服服😌😌不過,如果餐牌能有上更多實物圖就就好了。當天,我地叫左1個二人餐。當中,有2個前菜,2個餐湯,1個海鮮,2款主菜,2個白飯和甜品🍮。每個項目都有數款供客人選擇👍🏼👍🏼滿足不同人的口味😍😍前菜五香牛肉味道重牛肉味,調味不錯。而牛肉片的口感亦夠稔,好食!最正係佢份量好足,大約有24片😍😍麻醬雞絲粉皮雞絲夠嫩滑,雞味也夠鮮。而粉皮不會太稔或太硬身,煮得恰好!而麻醬很重花生🥜味,似花生醬多的😂😂不過也好好地一雞絲和粉皮2者連結在一起!👍🏼原盅燉湯e個燉湯幾令森仔喜出望外的。因為餐味道夠濃,料亦都好足👍🏼👍🏼雖然係有味精,但真係好味既,之後亦唔會太口渴。海鮮🦞今次揀左個椒蒜炒虎蝦❤️❤️虎蝦味道幾鮮甜,而用椒蒜粒再炒蝦🍤,味道入落蝦身,正!而廚師亦地椒蒜炸香再炒,香噴噴又脆脆的👍🏼👍🏼最正係經理見果日係元宵節,幫手拼成心形❤️笑左😂😂
今次森仔和朋友忽然想食中餐。
咁就搵左間非常就腳的中餐廳🍴,叫京花朝。
餐廳🍴位於銅鑼灣百樂中心,近地鐵站。
不過,唯一要預留時間等lift。
因為中心太多餐廳,會有長長人龍排隊上去。
而餐廳🍴環境很好,裝潢新式。
不過,如果餐牌能有上更多實物圖就就好了。
前菜
五香牛肉
麻醬雞絲粉皮
雞絲夠嫩滑,雞味也夠鮮。
而粉皮不會太稔或太硬身,煮得恰好!
而麻醬很重花生🥜味,似花生醬多的😂😂
不過也好好地一雞絲和粉皮2者連結在一起!👍🏼
原盅燉湯
e個燉湯幾令森仔喜出望外的。
因為餐味道夠濃,料亦都好足👍🏼👍🏼
雖然係有味精,但真係好味既,之後亦唔會太口渴。
海鮮🦞
今次揀左個椒蒜炒虎蝦❤️❤️
虎蝦味道幾鮮甜,而用椒蒜粒再炒蝦🍤,味道入落蝦身,正!
而廚師亦地椒蒜炸香再炒,香噴噴又脆脆的👍🏼👍🏼
最正係經理見果日係元宵節,幫手拼成心形❤️
笑左😂😂
主菜
(1)糖醋魚柳
味道酸酸甜甜的,調味調得好好!
而魚柳方面都算炸得幾好,粉不多,又夠脆口👍🏼配合酸甜味道,開胃送飯小菜!
份量方面都算還好,夠食既🤓
(2)紅燒牛肉
味道和牛質都無得彈,配合得好好。
而份量更係出奇的多,食極都仲有😂
真係超正。不過,雖因為太多,涷左之後冇甘好食,亦較難咬😔
甜品🍮
雜果杏仁果涷係餐甜品。
食落口涼涼的,帶清甜。
本身我勁唔鍾意杏仁味,都食到半碗,算係幾好了。😂😂
不過,我食晒d雜果😂😍
整體來說,京花朝的食物質素屬上級別,而份量亦很充足,種類亦算多。以每人大約300元就可以食得飽飽又有質素的食物,仲有寧靜舒服的環境,抵丫!👍🏼👍🏼🤓