2021-03-29
無得去日本旅行唯有係香港食餐好D的餐廳慰勞一下辛苦左一年的自己!之前同朋友慶祝生日的時候已經食過鮨金,對呢間餐廳的質數絕對有信心。今次我叫做16道菜的厨師發版,首先有前菜,蟹肉蒸蛋,10件壽司,甜品湯等等。今日前菜是鴨胸,枝豆豆腐和梅貝!前菜擺放得非常精緻。首先吃了5款的壽司,包括有左口魚,深海池魚,白蝦,北寄貝和赤身。5款都是味道較清的壽司,左口口感結實,魚油非常豐富味道鮮味甘香深海池魚肉質肥美,口感柔韌帶點嚼勁,而北寄貝味道非常鮮甜。赤身是醃漬過的吞拿魚,赤身沒有太多的脂肪,口感較滑溜柔軟。然後師傅比左靜崗番茄我地清一清口腔再食另外5款壽司。另外5款有銀雪魚,赤鹿魚,安康魚魚肝,海膽和關青魚。銀雪魚經過火灸後鱼香扑鼻,魚肉質感柔軟細棉正啊!而家呢個季節剛好有安康魚魚肝,魚肝原本比較肥,但師傅巧妙配搭青瓜漬,令整體的味道得以平衡而且更添口感。海膽鮮甜,口感細膩入口即溶!關青魚我都係第一次食!,關青魚的口感柔韌但帶有嚼勁,而魚的味道也較爲濃,感覺不錯。最後更有和牛煮物,鯛魚湯和日本蜜瓜!!是令人滿足額一餐。
今日前菜是鴨胸,枝豆豆腐和梅貝!前菜擺放得非常精緻。
深海池魚肉質肥美,口感柔韌帶點嚼勁,而北寄貝味道非常鮮甜。
赤身是醃漬過的吞拿魚,赤身沒有太多的脂肪,口感較滑溜柔軟。
銀雪魚經過火灸後鱼香扑鼻,魚肉質感柔軟細棉正啊!
海膽鮮甜,口感細膩入口即溶!
最後更有和牛煮物,鯛魚湯和日本蜜瓜!!是令人滿足額一餐。