2019-08-14
難得星期日放假,朋友話想出去食台灣野,於是就去左尖咀既圓山台灣料理。 我地叫左個2人套餐,貪佢set好晒嘛,唔洗係花多眼亂既menu諗咁耐。😁首先上左青紅蘿蔔瘦肉湯,清甜易入口 然後點左去酒樓必食既水晶鮮蝦餃同埋蠔皇叉燒包。蝦餃好快手上左呢籠蝦餃雖然整得比較細粒,不過就有5粒,食落皮簿蝦彈口,值得一讚;👍叉燒包都唔錯,個醬做得幾好, 肉都足夠。 宮保雞丁雞丁如果落多少少就好, 個人喜歡辛辣, 略嫌未到位, 但味道香濃😋最驚喜係油泡鮮魚!炸得好香脆, 肉都唔老, 再配埋豉油簡直一絕! 肉燥飯好食份量唔大, 岩晒想試多幾款又唔大食嘅女仔, 肉燥夠香口,唔會太油膩。擔仔麵麵質偏向軟身,索盡湯底精華, 滋味香濃。喺尖沙咀地區, 要搵坐得耐嘅地方唔易, 圓山價錢亦親民, 值得返桌。
首先上左青紅蘿蔔瘦肉湯,清甜易入口 然後點左去 酒樓必食既水晶鮮蝦餃同埋蠔皇叉燒包。
蝦餃好快手上左 呢籠蝦餃雖然整得比較細粒,不過就有5粒,食落皮簿蝦彈口,值得一讚;👍
叉燒包都唔錯,個醬做得幾好, 肉都足夠。 宮保雞丁 雞丁如果落多少少就好, 個人喜歡辛辣, 略嫌未到位, 但味道香濃😋
最驚喜係油泡鮮魚! 炸得好香脆, 肉都唔老, 再配埋豉油簡直一絕!
肉燥飯好食 份量唔大, 岩晒想試多幾款又唔大食嘅女仔, 肉燥夠香口,唔會太油膩。
擔仔麵麵質偏向軟身,索盡湯底精華, 滋味香濃。 喺尖沙咀地區, 要搵坐得耐嘅地方唔易, 圓山價錢亦親民, 值得返桌。