2023-07-22
✨喺鱷魚恤買完嘢,就喺附近搵嘢食。呢度附近有幾間台灣嘢食,今次就試吓未食過嘅哈豆。✨一出𨋢,就見到哈豆兩隻字啦,好易搵。🤣一打開門就好有驚喜,好有文青小店feel。🍽逢甲鹹酥雞肉燥飯出面嘅鹽酥雞多數都係雞扒,而呢間係雞肉粒。相比起雞扒,咁樣反而冇咁肥咁多油,啱晒keep緊fit嘅我哋🤣🙊。雞肉粒好酥脆,而且好夠味。雞肉粒好少油,食落去冇咩熱氣嘅感覺。😋😋😋🍽台灣五寶拼盤肉燥飯五寶即係香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸。一碗飯五個餸,超級抵食。啲肉丸大大粒,好足料唔會有食緊粉嘅感覺。🍽 阿華田拿鐵小編啱啱收工,而且食完飯去睇戲,所以叫咗咖啡試吓。呢間餐廳啲咖啡好有啡味,飲得出唔係cheap嘅咖啡豆。加上阿華田嘅甜味蓋過咗咖啡嘅苦味,好易入口。☕️🍽 蜂蜜檸檬山粉圓呢杯嘢酸酸甜甜,好啱食完重口味食物之後飲。一飲落去好Fresh,而且係用蜂蜜整,所以唔係糖水嗰隻死甜。✨我記得幾年前都食過呢間餐廳,但係環境唔同哂,問返餐廳,原來餐廳有兩間分店,另一間喺駿業里。而呢間原來最近引入咗台灣電影岀名嘅人物,用璧畫呈現。✨因為呢間餐廳嘅裝修真係好靚,所以食完嘅都打咗陣卡先走。差少少遲咗睇戲🙊。決定下次再嚟🤣
🍽逢甲鹹酥雞肉燥飯
🍽台灣五寶拼盤肉燥飯
🍽 阿華田拿鐵
🍽 蜂蜜檸檬山粉圓
✨因為呢間餐廳嘅裝修真係好靚,所以食完嘅都打咗陣卡先走。差少少遲咗睇戲🙊。決定下次再嚟🤣 因為呢度都幾好坐,簡簡單單飲杯咖啡,輕食下🥰
️
———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#chillyummi_觀塘 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #觀塘cafe #觀塘好去處 #是靚午 #打卡餐廳 #台灣美食