2020-09-27 53 views
最近芝士牛丼好受歡迎,我向來都好鍾意食牛肉飯,但向來食嗰啲都係好普通嗰啲。今日經過尖東附近做嘢,食lunch就決定試間比較高級嘅牛肉飯(啱啱出糧,可以豪啲),睇下同其他嘅有幾大分別同值唔值得再試。賀. 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼哈哈,大概係我人生點過最貴嘅牛肉飯,不過好正嘅係真係超級好味!!佢嘅lunch set 包埋前菜、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,所以肯定夠飽先。-前菜 - 胡麻醬菠菜沙律有冇人同我一樣好憎食菠菜... 一開始見到係菠菜,好抗拒同面有難色咁點頭,點知完全冇嗰種好怪嘅澀味,竟然係好爽脆!再加埋啲麻醬,好好食:)-茶碗蒸茶碗蒸看似係普通嘅蒸蛋,但其實比想像中難,要避免到汗水唔好上面有泡,要滑得黎唔會好水,所以時間要好好掌握。尼度嘅茶碗蒸就取得平衡,佢質感滑溜,唔會好實。佢用鰹魚湯帶出咸味同鮮味,再以味醂帶出甜味,同令佢唔會起糊狀。最後,跟其他餐廳唔同,佢加上𩶘魚,更加鮮甜。-主菜 - 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼A4級嘅日本和牛,我之前食嘅和牛都係燒肉、扒類,但第一次試係以牛肉飯嘅做法。啲牛肉肥瘦得宜,唔似其他牛肉飯咁一係就一舊好多肥肉一啲就好瘦咁(當然一分錢一分貨)。而且啲肉質

賀. 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼

前菜 - 胡麻醬菠菜沙律

胡麻醬菠菜沙律

茶碗蒸

主菜 - 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼
A4級嘅日本和牛,我之前食嘅和牛都係燒肉、扒類,但第一次試係以牛肉飯嘅做法。啲牛肉肥瘦得宜,唔似其他牛肉飯咁一係就一舊好多肥肉一啲就好瘦咁(當然一分錢一分貨)。而且啲肉質好鬆軟同入味,牛肉要煮一段長時間,所以好容易變韌,但可能係和牛啦,就仲係好滑。醃肉嘅醬油適中,唔會蓋過牛肉本身嘅味道。而溫泉蛋就更加係畫龍點睛嘅作用,我整穿左隻蛋,將佢同牛肉飯撈埋一齊,啲飯上面沾滿蛋,一黎有蛋香,二黎更加滑溜。同出面嘅牛肉飯唔同,佢除左有點綴用嘅蔥花,仲善用蔥白色嘅部分(味道會比綠色部分重),切成一條條細絲,再配合切成圈狀綠色蔥嘅部分,令到個飯唔會好漏,同清新左好多。而米方面就用上日本嘅珍珠飯,粒粒飽滿,就算沾上蛋液都唔會癡埋一舊。絕對值得推介!

溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼

味噌湯
尼度嘅味噌湯好特別,佢仲額外加上南瓜,令味道變得多層次同甜甜地,健康得黎又好食。

甜品 – 開心果雪糕
嚟到最後就到甜品啦,係開心果雪糕!雪糕質地都好綿,冇起冰。同埋入面有粒粒嘅開心果,清新嘅nuts 味同好滑嘅牛奶味,絕對唔係一般出面食到嘅雪糕嘅味道!絕對係為尼個午餐畫上完美嘅句號。

開心果雪糕

你問我俾咁多食一碗牛肉丼會唔會肉赤,咁就一定㗎啦,但係真係好好食,同又有得試高質嘅前菜同甜品(午餐嘅廚師發辦都係一樣嘅配菜),絕對值得一試啦!同喺尼種小店食飯好正,因為廚師會分享下啲食物。尼間雖然主打廚師發辦,但都有平啲嘅選擇,我覺得好值得以平啲嘅價錢試下高級嘅服務同食材!下次有多啲錢再試下佢嘅omakase 先 😋
Type of Meal
Lunch