2021-10-02
知道尖沙咀開左間新既火鍋店,有和牛食,又有我最鍾意既花膠湯底,當然即刻約埋老公嚟試試。叫左個招牌花膠響螺雞金鍋,侍應叫我地先試下個湯,點知一飲就上癮了,非常清甜既雞湯,最緊要係唔會太咸,又冇好重味精味,湯底仲好多花膠,飲完即刻又想飲!湯底配左一碟雞,俾我地自己落,呢個安排好貼心,唔會令到個湯太多油。啲雞肉肉質亦比一般既滑,簡單咁沾少少醬汁已經好好食。重頭戲當然係呢度既和牛。我叫左一碟A5熊本黑毛和牛西冷同一碟A5熊本黑毛和牛沙巴當,前者冇咁肥,比較有肉味;後者脂肪似雪花一樣,入口即化,食一塊係天堂既享受,食多一塊我就有啲膩了,所以更喜歡西冷既肥瘦適中。另外亦要左一碟佐賀名水豚梅花肉,入口帶少少爽勁,又唔錯喎!海鮮方面要左沙白大蜆同日本帆立貝,大力推介要試帆立貝,大大粒而且入口好鮮嫩!另外亦叫左手打孖寶丸,有海蝦丸同墨丸,水準正常,比起其他食物就冇太特別。食左咁多肉類,最後當然要食返啲蔬菜,估唔到$48既蔬菜拼盤既量係咁多,而且啲菜仲好新鮮,抵!最後一提呢度仲有小食同埋唔同種類既酒精飲品,鍾意飲返兩杯既人就啱哂啦!不過非酒精飲品類既選擇就比較少同普通。
另外亦要左一碟佐賀名水豚梅花肉,入口帶少少爽勁,又唔錯喎!