2022-06-27 227 views
前排同我fd 以為日本開關可以過去,點知原來要跟團,而且價錢仲好貴,搞到空歡喜一場,傷心之下佢帶我去左一晚”日本”食日本和牛餐廳好有日本居酒屋feel,店名雖說系和牛立燒店,但其實有高腳凳坐,吾洗燒得禁辛苦。極尚和牛定食 $168定食有蜆肉味噌湯、沙律、白飯、前菜。和牛方面:肉眼A4、西冷A4、牛舌、牛肚各2片。個人最喜歡肉眼A4,入口油脂滿滿,牛味好出,入口即溶。西冷A4系第2好食,肉質好嫩,同樣牛味香濃。牛舌都算大塊,咬落有少少爽口感。牛肚都一樣烤得幾爽,好有咬口感。阿久根和牛涮鍋 $148和牛方面有:胸腹肉3片、三角肋肉2片、肉眼A4 1片另外會配烏冬、前菜、生雞蛋同蔬菜拼盤。蔬菜拼盤有冬菇、金菇、蘆筍、菜、洋蔥、大葱、豆腐、冬粉等,我已經預先將蔬菜拼盤放哂入鍋內。胸腹肉既肉質會比較實啲,有少少根,有啲咬口。三角肋肉都好推薦,雪花紋理清晰可見,因為接近肉眼位置,所以同樣牛味好重,油脂重啲。另外再加多左少少野食,叫左粟米、鰻魚同後腿肌。呢度提供3款不同辣味既調味,大家都可以試下。

極尚和牛定食 $168
定食有蜆肉味噌湯、沙律、白飯、前菜。
和牛方面:肉眼A4、西冷A4、牛舌、牛肚各2片。

阿久根和牛涮鍋 $148
和牛方面有:胸腹肉3片、三角肋肉2片、肉眼A4 1片
另外會配烏冬、前菜、生雞蛋同蔬菜拼盤。

胸腹肉既肉質會比較實啲,有少少根,有啲咬口。
另外再加多左少少野食,叫左粟米、鰻魚同後腿肌。
呢度提供3款不同辣味既調味,大家都可以試下。
Type of Meal
Dinner