2019-08-04
去到九龍城搵食,今日唔想食泰國菜,於是睇下有咩其他選擇,成日喺九龍城街市附近行黎行去,喺街口轉角位見到有間裝修幾搶眼同大間嘅日本舖頭,同附近九龍城舊區嘅傳統泰國舖頭好唔同風格,所以俾佢吸引咗睇下食咩先~原來食日本野,以丼飯為主,醒起之前成日見人Po ig有個蟹王丼幾正,所以衝咗入去試下,可能都仲係6點幾,唔算多人,2個人入去仲可以揀位坐✌️一坐低侍應即刻介紹每枱都有用魚頭煲嘅麵豉湯任斟,佢全間舖頭得一部ipad俾人睇下啲丼飯相,然後就一人一張丼飯紙俾你落單,每款丼飯都可以揀少飯同走葱,夠細心👍我地揀咗頭兩個亦都係最貴嗰兩個丼飯—龍王丸同蟹王丼一黎到俾隻龍蝦同個碗嚇親,好巨型,個碗好大,啲飯好多,心諗:早知叫少飯,上面鋪滿龍蝦肉、火炙帆立貝同左口魚各一、兩片三文魚同蟹子,龍蝦肉鮮甜彈牙,蝦頭多膏,食得出新鮮,火炙左口魚油甘肥美,只有薄薄一片略嫌唔夠喉,其餘配料不過不失而已!另外一個蟹王丼係令我期待嘅一款,雖然個碗比龍王丼細,但整個飯碗都俾松葉蟹肉同三文魚子鋪滿哂,震憾程度絕對不比龍王丼輸蝕,無限嘅蟹肉鮮甜,三文魚子爆汁,加上兩片甜到漏又冇鯹味嘅火炙海膽襯托,層次豐富,我個人覺得依個比龍王丸
我地揀咗頭兩個亦都係最貴嗰兩個丼飯—龍王丸同蟹王丼
龍王丸
蟹王丼
最後侍應等我地食到差不多再送每人兩粒嘅炸芝士年糕丸,竟然幾好食,啱啱炸起,薄薄嘅糯米皮包住忌廉芝士唔太漏,甜甜地又有芝士咸香,都幾驚喜!