2020-04-04 313 views
通常三個一樣字拼埋一齊都唔識讀呢個字亦唔例外🤣依三隻牛讀作「奔」,解作眾牛奔走之意。位於銅鑼灣希慎附近,由台灣人主理,總廚更大有來頭曾於前總統馬英九的官邸作宴會廚師。裝潢有格調室內環境幾大幾舒服,以銅鑼灣區來說價錢合理唔算好貴因為食物都有返咁上下質素,係小編暫時近期食過嘅一間高質台式料理店。💛黃店認證:9.30派飲品同提供休息地方比手足及清洗傷口👓犇之三寶麵 $86牛筋2舊牛腩3舊牛肚2舊,牛份量聽落唔算多但其實食落都好大碗加埋蘿蔔,每樣都入味有咬口,湯底牛味香濃明顯唔係味精味湯,湯頭用牛骨、台灣醬油及蔬菜熬製足六小時。用咗台灣麵,係粗麵不過湯麵熝得稍微有少少淋,不過整體都係好食嘅😚評分:8.5/10👓麻辣牛肉乾拌麵(汁另上) $68用咗粗麵,麵質彈牙好食。有青瓜絲和大量牛腱絲好足料。麻辣汁都有中辣程度,不過落咗係好食好多倍,味道變得香辣惹味。評分:8/10⭐️比較喜歡食粗麵嘅拌麵,覺得有口感啲,而餐廳亦有一包包嘅散裝拌麵可以買走,有蔥油、擔擔麵、麻醬、麻辣味道,不過外帶包裝係幼麵而唔係粗麵,醬料味道都一般,覺得冇需要特登買來試😗👓宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72滷肉汁夠入味,同滷肉份量剛好黎撈
💛黃店認證:9.30派飲品同提供休息地方比手足及清洗傷口

👓犇之三寶麵 $86
評分:8.5/10
👓麻辣牛肉乾拌麵(汁另上) $68
評分:8/10
👓宜蘭鹽酥雞滷肉飯 $72
滷肉汁夠入味,同滷肉份量剛好黎撈飯食,唔會剩係得瘦肉粒好乾身,唔油膩,吾會全部肥膏,真係肥瘦均勻肉質淋,後來得悉原來用了每隻豬珍量的豬肩頸肉。飯粒粒分明唔會過於濕身黏口。但隻蛋係好普通嘅實心蛋而不是溏心蛋,少失色。
鹽酥雞炸得香脆皮又唔厚,肉質嫩滑,調味幾好夠鹹,唔算係好迷你嘅雞粒,約有八舊。
評分:8/10(鹽酥雞8分)
👓師大香酥排骨滷肉飯 $72
排骨好大塊,但佢唔係油炸果種酥脆排骨而係香煎果種,小編覺得反而冇咁熱氣不過始終有人會比較鍾意粉漿脆炸嗰種排骨。肉質普通,面頭沈上黑椒等調味料所以都好夠味,整體上正常發揮唔算特別好出色。
評分:7.5/10 (排骨7分)
👓眷村牛肉捲蔥餅 $48
蔥餅皮略嫌凍有少少變硬左唔夠餅皮嘅鬆軟,同埋佢係蔥油餅所以個餅皮有少少厚度而唔係蛋餅薄餅嗰種薄薄的。餡料係牛腱絲、青瓜和酸菜,不過覺得材料嘅味道唔太夾,雖然鹹酸菜係師傅自家製,但酸菜酸嘅味道蓋過咗蔥餅嘅蔥油味,走酸菜會好食好多🤧材料係好足料爆餡, 所以食落口感豐富飽滿。
評分:7/10