2023-07-12
近排愛上左食串燒同日本料理😝知道原來銅鑼灣同灣仔中間有一間高級日本席前炭燒料理,仲要係由日籍大厨主理,大部分串燒都係用備長炭烤製而成,超級有誠意~會話單憑門口裝修我已經被驚艷😳真係好有氣勢,絕對有去左日本正宗居酒屋既感覺!🌟柚子鹿兒島豚肉 $78好開胃既前菜🤤豚肉好薄,而且半肥瘦,口感有少少似拉麵叉燒,咬落豚肉充滿住柚子味,酸酸甜甜,卷埋葱花一齊食更有口感😋🌟味噌牛舌煮 $78牛舌切粒,咬落好腍,而且好有鹹香味,另外配有蒟蒻,煙煙韌韌甘好得意,不過配味噌就總體有點太鹹😳🌟青提豚肉卷 $58推薦🤤豚肉包住大大粒青提,再搽上蜜糖燒香,豚肉好香脆,青提一咬大爆汁💦好清甜好正🌟油甘魚鮫 $148油甘魚鮫大大舊,而且啖啖肉,魚油味好香😋🌟澳洲和牛柳120G $268和牛柳好粉嫩,咬落都好juicy有肉汁,肉質嫩滑,因爲牛柳本身牛肉味唔重,所以另外配上芥末,燒汁同岩鹽反而突出牛肉既鮮味☺️🌟肝醬配威化 $78係好特別既小食!😳一球好似雪糕甘既雞肝醬配上威化餅,威化餅好薄脆,搽上厚厚一層既雞肝醬口感超級爽😆雞肝醬非常軟滑,而且上面撒上秘製香料,會有麻麻既感覺,好特別!🌟燒辣味鱈魚子 $108最愛既明太
🌟柚子鹿兒島豚肉 $78
🌟味噌牛舌煮 $78
🌟青提豚肉卷 $58
🌟油甘魚鮫 $148
油甘魚鮫大大舊,而且啖啖肉,魚油味好香😋
🌟澳洲和牛柳120G $268
🌟肝醬配威化 $78
🌟燒辣味鱈魚子 $108
最愛既明太子🤩一舊舊食口感似香腸,不過就甘食真係太鹹🤣反而配蘿蔔蓉食會平衡到鹹味!
🌟和牛腹肉 $98
好好味😋咬落去滿口油脂感,肉質軟腍,而且牛肉味好重☺️
🌟羊架 $98
超級juicy的羊架!💦望落雖然細細件,但一咬真係超爆汁!羊肉超級粉嫩,而且完全冇羊騷味💗
🌟黑毛和牛舌芯 $168
和牛舌芯真心高質😋爽口彈牙,牛舌控必愛!
🌟西班牙豬肋條 $58
豬肋條肉燒得好脆!外層好脆,油脂逼曬出黎🤤而且配上秘製醬汁有甜甜的感覺😋
🌟白鱔 $78
最愛既燒白鱔~剛燒好既時候熱辣辣,出煙添🤣白鱔外皮脆卜卜,肉質嫩滑鮮甜🥰
🌟煙燻帆立貝 $88
呢道菜好有誠意!厨師先係厨房預先用蘋果木將帆立貝煙燻,再即場用備長炭燒香,再放紫菜喺上面,更有口感!食落真係超香煙燻味!而且大大粒肉質好彈牙🤤
🌟炎特製蛋飯 $50 (追加海膽+$200)
呢個蛋飯都有驚喜!醬油飯上面放上軟心醬油蛋黃,蛋白同海膽,好似一舊雲☁️海膽金黃色,不過就未夠鮮甜😳厨師叫我地撈埋一齊食,每啖都有海膽同好香蛋味😋😋
🌟燒芝士年糕 $48
串燒必叫😗😗呢個芝士年糕係用醬油燒香架🥰外面好香濃既醬油味,入面就係軟糯既芝士年糕,用薄脆既紫菜包住食有醬油丸子既感覺,好正😍
成餐飯都真係食得好滿足,每樣菜式店員都會細心介紹,服務態度超級好💗而且食材新鮮,各有特色,性價比上絕對高過好多差唔多價位既居酒🥰好適合慶祝或者特別節日黎🤩
加一服務費:✅
回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)
📍地址:炭火Dining 炎 (灣仔)
灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下B及C號舖