2018-06-24
難得今日約左個客在蘇豪附近,見完客之後同同事食埋晚餐先返去。同事介紹下去左附近既一間意大利餐廳,去到餐廳大約8點左右,已有七成full,平日黎講都算幾好生意喎!餐廳裝潢好有格調,燈光比較暗而且感覺浪漫,配上輕快既音樂,可以令人忘卻煩惱,輕鬆享受晚餐。八掛四圍望望,發現8成都係外國人,果下好似去左外國咁,哈哈! 坐左一陣,經理姐姐走過來向我地介紹,姐姐親切有禮,令我地好快可以溶入呢度既氣氛。首先姐姐為我地奉上Welcome drinks White Sparkling Wine 味道fruity帶酸,幾清新,係一杯不錯既餐前酒!Parma Ham Aged 20 Months Parma Ham 風乾期越耐就越濃味!呢個Parma Ham有成20個月,食落去唔止味道濃郁,而且鹹香味極濃,味道帶果香味,肉質較有口感而且結實未黎Main course 前,先上紅酒🍷,經理姐姐話呢隻紅酒唔錯,所以叫左杯黎試下 - Chianti DOCG 2016 Cosimo Maria Masini 呢杯紅酒果味香醇濃郁,開始飲既時候有啲酸,但放耐少少又開始覺得甜甜地Main Course - Spag
首先姐姐為我地奉上Welcome drinks
Welcome wine
Parma Ham Aged 20 Months
Parma Ham Aged 20 Months
Main Course - Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese
以番茄醬、新鮮番茄、意大利鮮肉同香料製成!番茄味超濃,我個人好鐘意食番茄,所以覺得呢個意粉真係好正,而且香草味好香!意粉比較粗,有點咬口,但硬度適中,好味!
Tenderloin - Gr. 350 grilled tenderloin steak
Tenderloin
肉眼以鐵板盛住,可以保持溫度一上枱已經勁香,每舊肉眼扒都有粉紅既外表,油花分佈
平均,超靚!二話不說,馬上將佢放落口!嘩!肉質軟腍,入口即溶,而且肉味濃郁餐廳仲配有四款醬汁:白松露、醋、初榨橄欖油和辣椒、檸檬蒜汁以供選擇,而我就比較鐘意點醋同初榨橄欖油和辣椒,令肉眼扒味道更上一層樓
食食下野,仲有人唱live,好surprise 呀!可以聽住Live band,一邊食飯一邊聽歌,真係一級享受!
最後點少得甜品 - Strawberry Tiramisu
Strawberry Tiramisu
口感香滑,咖啡味濃郁,配以新鮮既士多啤梨,味道清新
飲飽食醉後,開開心心又過了一個晚上,好滿足,差足電聽日又再重新出發!💪🏻💪🏻💪🏻