2022-08-17
🌃 通粉上次食咗享慢煮意, 今次食埋另一間分店, 但呢一間係走泰式fusion路線 ,餐廳位於西環堅尼地城, 鄰近於堅尼地城港鐵站, 以慢煮慢活為題, 製造出高質嘅慢煮泰國菜式, 餐廳設計走簡約優雅路線, 用吊燈、泰式精品擺設 、 仲有唔少嘅樹葉裝飾, 營造出泰式嘅風格 。.🤠 通粉今次揀咗 all day set 既 3 course , 喺頭盤、燒物、主菜、甜品中任選三款, 價錢為每位$228, 通粉為二人出席。.🦞 冬陰龍蝦湯流心牛角包👉 上次食咗龍蝦湯原味流心牛角包, 今次就試下冬陰嘅泰式風味,表面係一個正常金黃酥脆嘅牛角包, 跟住慢慢喺中間切開, 裏面嘅冬陰龍蝦湯就會慢慢咁流出嚟, 就聞到冬陰龍蝦湯嘅香味, 冬陰功味應該用咗意式嘅做法, 口感較creamy , 但只有少少辣 , 而龍蝦湯嘅味道有點被冬陰味道 搶咗, 如果鍾意飲較濃味龍蝦湯嘅你, 建議選返龍蝦湯原味會較好, 而湯底同牛角包非常地夾 ,食落有啲似酥皮湯添。.🍢 燒美國生蠔配辣汁👉 生蠔有略略地咁燒過, 再配上檸檬葉絲同埋辣汁, 感覺幾開胃, 可以打開味蕾為主菜準備。.🦑 生燒魷魚👉 魷魚表面有輕微燒焦嘅感覺, 但
🦞 冬陰龍蝦湯流心牛角包
🍢 燒美國生蠔配辣汁
🦑 生燒魷魚
👉 魷魚表面有輕微燒焦嘅感覺, 但又保留內裏鮮嫩彈牙嘅質感, 呢個就可能係生燒嘅好處, 再配有沙嗲花生醬, 串燒嘅風味返返嚟。😍
🥘 真空慢煮和牛面頰配瑪莎曼咖哩汁
👉 主菜同白飯係另上, 和牛面頰慢煮得好軟腍, 呢間餐廳嘅慢煮都好出色, 混合埋瑪莎曼咖哩汁, 非常之入味, 撈飯一流。
🥘 冬陰龍蝦汁燴海鮮
👉 呢個就有啲似冬陰功龍蝦湯牛角包 既汁, 都好適合撈飯, 主菜同白飯都係另上,海鮮有大蝦、 青口、帶子、 海蜆等等, 都算豐富。
🍹小編另隨餐加十蚊要蘋果汁, 味道酸甜都唔錯。
📍 享慢煮意 (善慶街)
中環善慶街9號地舖
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。