2019-07-26
早前傳媒報導西灣河太安樓美食多,好適合去同朋友仔「掃街」,上星期我就約左人去搵食探險😬搭地鐵去西灣河B出口對面就係太安樓,入面就好似一個小型商場咁,有好多唔同餐廳、店舖,人流都好多添。行過見到有茶餐廳、珍珠奶茶、車仔麵店等等,真係花多眼亂😅最後我地去左超市隔離間日式小店[櫻]見到門面有好多手卷既相,定價$15-50不等,玻璃櫃仲有不少刺身、丼飯添。店員比左張order紙我地,我揀左帶子拼海膽手卷$48,差不多要$50的手卷,起初都驚唔值。但師傅好快手就做好比我地喇,見到海膽舖滿大半個飯面,而且顏色好有光澤,估唔到係用上新鮮貨😻食落鮮甜不腥,又無苦味👍🏻👍🏻另外帶子都新鮮無冰,至少都食到三片厚厚既鮮帶子,壽司飯軟硬適中,本身無加任何調味,由我地自己隨意加點wasabi、豉油。而友人就點了一件海膽拼三文魚籽手卷$48,海膽一樣咁新鮮,仲有大大粒既三文魚籽,份量好足夠。最驚喜既係我地食到一半,發現手卷裡面都有餡料,原來師傅除左放材料係面之外,飯身之間都有少少海膽咖!😋😋我地都一致認為依間既手卷物超所值,如果可以加埋堂食位置就好,等多點人可以慢慢品嚐嘛
最後我地去左超市隔離間日式小店[櫻]