2022-06-16
💛 #上環 @3rdspace_hk之前同朋友喺weekends嚟過呢間3rd Space食lunch同麻糬pancake,覺得啲嘢好靚又IGable☺️ 今次就平日夜晚嚟到食dinner,睇吓係咪都咁高質☺️🦪 廣島牲蠣炊飯 ($140)個飯一上枱就香噴噴🤤 原來廚師用咗水、醬油、味醂、昆布等製作底汁,再配上野菌同牛蒡整成呢個香氣十足的炊飯🤩廣島縣係日日本第一牡蠣鄉,喺呢度生產嘅牡蠣大大隻、夠肥美,肉質又鮮甜甘香,配上鹹香嘅底汁好滋味😋 個飯仲跟一隻温泉蛋添😚🌯 Curry Pancakes 咖喱燒芝士咖喱x野菜配蛋 ($98)3rd Space每星期都會加入喜愛嘅食材煎成呢個類似大阪燒嘅薄餅😋 今個星期就有野菜燒、海鮮燒同我揀嘅呢個咖喱野菜燒😚 薄餅入面有好多種唔同嘅蔬菜,仲有隻超靚嘅太陽蛋,加上木魚絲等,超精緻😍 切開仲有拉絲嘅芝士同流心嘅蛋黃,好香口好味😙🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 ($58)抺茶味好濃郁,豆乳都好香🥰 仲有球好creamy嘅牛奶雪糕🤤🍫 皇室伯爵茶黑朱古力 ($55)伯爵茶味香濃,加上淡淡朱古力,感覺一啲都唔漏,好飲🥳
🦪 廣島牲蠣炊飯 ($140)
🌯 Curry Pancakes 咖喱燒
芝士咖喱x野菜配蛋 ($98)
🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 ($58)
🍫 皇室伯爵茶黑朱古力 ($55)
伯爵茶味香濃,加上淡淡朱古力,感覺一啲都唔漏,好飲🥳