❀ 十二鍋 #佐敦 ❀❗️高質抵食一人一台式火鍋 12款湯底選擇總有一個啱你❗️——————————————————有冇人同我一樣一年365日都會食火鍋,從來唔覺得火鍋係冬天嘅專利🤣今次嚟到佐敦莊市倫敦廣場,呢度不嬲係火鍋放題燒烤嘅集中地,今次呢間喺地下,一入就見到。主打一人一鍋,做法有少少似大X樂、吉X家,$115一鍋,有好多特色湯底選擇,預設多種配料,另外可以加錢再添。另外仲有少許台灣特色小食。湯底味道濃郁,配料夠晒多,得閒嚟食下過下火鍋癮就啱晒🌟!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 十二鍋♥ 台式沙茶牛肉鍋 $115 升級至滷肉飯加$7 (4.1/5) 最欣賞啲唔使點醬汁都夠味嘅火鍋湯底😚!沙茶味夠曬重,所有食材都入曬味,鍾意香濃惹味嘅就啱晒!本身已經包括咗牛肉、爆汁牛丸、芋泥貢丸、台灣麵線、娃娃菜、炸枝足、鳴門卷、冬菇、金、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐。另外因為有啲台灣麵線,所以比起其他鍋底更加飽肚👍🏻!最正係有芋!泥!貢!丸,一咬外啲芋泥爆曬出嚟正係好正!另外原配飯/粉絲,我哋加咗$7升級做滷肉飯,都真係好似台式滷肉飯半肥瘦,而且醬汁夠濃稠。.♥ 蟲草花藥膳羊煲配粉絲 $115 (3.9/5)另外嗌
❀ 十二鍋 #佐敦 ❀
❗️高質抵食一人一台式火鍋 12款湯底選擇總有一個啱你❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 十二鍋

最欣賞啲唔使點醬汁都夠味嘅火鍋湯底😚!
沙茶味夠曬重,所有食材都入曬味,鍾意香濃惹味嘅就啱晒!
另外因為有啲台灣麵線,所以比起其他鍋底更加飽肚👍🏻!
最正係有芋!泥!貢!丸,一咬外啲芋泥爆曬出嚟正係好正!
台式沙茶牛肉鍋
滷肉飯

♥ 蟲草花藥膳羊煲配粉絲 $115 (3.9/5)
另外嗌咗個清淡養生少少嘅藥膳湯底,唔油膩,帶點藥材嘅甘苦味,不過就相對上冇咁濃郁,可能要點少少豉油。
今次換上羊肉片,係有羊羶味的🥰!
另外仲有蟲草花、鮮淮山、濃汁豬肉丸、爆汁牛丸、冬瓜、娃娃菜、炸枝足、鳴門卷、冬菇、金菇、蛋餃、芝士魚豆腐、蜂巢豆腐。
同樣地啲料其實夠晒充足,一定夠飽,不過呢款就冇芋泥貢丸,感覺爭啲🥺但係都可以額外加配的。
蟲草花藥膳羊煲

☞ 台式麻辣鴨血 $38 (4.3/5)
好好食!一向唔好鴨血嘅我覺得呢個很可以!
口感有少少彈性,唔會太滑潺潺,亦冇任何腥味或者奇怪嘅味道。
最正係佢個麻辣汁真係好好味!
麻勁很重,我好滿意!推薦🤩!
台式麻辣鴨血

☞ 鹽酥雞 $42 (4.1/5)
朋友係鹽酥雞嘅愛好者,對呢個愛不釋手!
貌似乾身同無咩味,但真係不可以貌相!
原來係勁香,雞肉夠晒多汁夠滑,鍾意鹽酥雞嘅一定要試吓呢一間👍🏻!
鹽酥雞

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 3.5/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 4.3/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
雖然環境裝修就唔算特別fancy,只係位於商場地下嘅一間小火鍋店,但真係內有乾坤😍有成12種吸引嘅湯底,配上大量餸菜,有啲仲要係台灣特色配料!平時得閒想打binlo就啱晒!

台式沙茶牛肉鍋
滷肉飯