2019-04-15 102 views
最近係旺角搵到間唔錯的和牛立燒店,原來係鼎爺既仔- 藝人李泳豪開的日式燒肉店😮 呢到的和牛係九州直送,主要係A4/A5級,有好多唔同部份可供選擇,竟然$12/片起已經有交易!難得黎到一於決定慰勞下自己,點了豐和牛二人盛 ($388)😌 有齊A4、A5肉眼/西冷、牛舌、三角肋肉、牛肚同特選蔬菜,仲包2碗撒上味素的日本米飯。我最愛係A5肉眼,牛味幾出,入口即溶😍油花分佈都好平均👍🏻 忍唔住再最後點多一次😋另外點了牛胸爽($16/pc),覺得幾特別同爽口,係白肉,原來每隻牛只得一少部份,相當珍貴嫁!店內有圖介紹牛的不同部位,仲有建議每面燒的時間,不過因為個爐火力唔太夠,個時間真係只供參考😂 大家記得就返自己食開的生熟度黎燒😉餐廳供應的肉係未經調味的,店內有不同的風味醬汁、3款不同辣度的辣椒粉,有個十萬度辣😂 食得辣的朋友可以試下😂 仲有幾款不同我鹽,因為d牛質素唔錯,都唔洗點調味,我就只加了少許的岩鹽,更帶出和牛的牛香味已足夠☺️ 整體係香港黎講算係比較高質的日本和牛,仲可以單片點,豐儉由人,幾吸引👍🏻 掛住日式和牛味道的朋友,唔洗飛到去日本,絕對可以一試😆

豐和牛二人盛

2019-04-07
$300 (Dinner)
豐和牛二人盛
  • A5肉眼