2016-02-18 448 views
身為抹茶迷嘅我地早就想試試呢間餐廳,但驚佢新開業會大排長龍所以遲遲未食。隔左幾個月,今日終於決心一試。雖然已經開業左一段時間,但食客對佢嘅熱情未有減退,我地星期六晏晝3點左右去到,都有10個人等位,不過唔使等好耐,約15分鐘就可以入座。餐廳裝潢擺設落足心思,充滿日式風情,令人置身日本一樣。Menu圖文並茂,簡潔有致,選擇頗多,每樣甜品、麵食都好吸引,幾經掙扎終於揀左以下幾款。1. 特製林屋抹茶餡蜜 $98 .蕨餅每日新鮮製造,茶味甘香清新,口感滑嘟嘟的,加上黑蜜同抹茶粉食已可,配上抹茶雪糕更順口,混合紅豆蓉同mochi食口感同味道更豐富😋 2. 抹茶芝士蛋糕 $88呢個抹茶芝士蛋糕質地好扎實,好綿密,芝士味非常突出,可惜抹茶味淡左少少。雖然蛋糕份量細細,但食完都好飽足,配上紅豆、mochi 同抹茶雪糕食口感更豐富!3. 桃味焙茶 $42呢一set茶設備齊全,仲付上詳細指示(guidelines) 教你點泡茶。仲遞上計時器,好細心,感覺好一絲不苟。茶有淡淡嘅桃味果香,而每啖茶都有回甘,焙茶味濃唔會苦,怕茶苦澀味嘅朋友可以試試!餐廳位於hysan商場入面,非常就腳,行街行攰左可以去坐坐食個

餐廳裝潢擺設落足心思,充滿日式風情,令人置身日本一樣。
1. 特製林屋抹茶餡蜜 $98 .

2. 抹茶芝士蛋糕 $88

3. 桃味焙茶 $42

餐廳位於hysan商場入面,非常就腳,行街行攰左可以去坐坐食個甜品休息下👍🏻。