2023-04-24
.今次介紹咗呢間舖頭,其實我都唔係好肯定,究竟佢係屬於銅鑼灣定灣仔😂 不過點都好啦好食就得啦 早幾日去到 Full House !!! 好彩我哋早幾日book左台…🥹🥹🥹呢間餐廳主要都係食一啲日式料理 尤其是係串燒 味道唔錯😍 而且好受歡迎👍🏻.今次我哋兩個人就食左一set Omakase 👅8.5/10 $888/head呢個Omakase包括左:👉🏻前菜👉🏻串燒八本(海鮮一本、鳥四本、野菜二本、牛肉/羊肉一本)👉🏻揚物👉🏻食事👉🏻甘味前菜已經非常豐富 見到透明嘅唔係水 而係味道非常濃郁嘅蕃茄濃湯🤣 非常有趣✨中間仲有隻蠔 感覺都幾新鮮😍🦪 然後仲有生同埋熟嘅明太子🥹 仲有八爪魚芥末 係有少少辣味 不過相信大部份人嚟講都係可接受 整體味道都好唔錯 係一個豐富又好睇嘅前菜✨當中最豐富嘅當然就係串燒八本😆😆其中一道好鍾意嘅就係佢哋嘅雞心🐓 口感非常好✨ 而且燒到好香🤣仲有燒粟米非常好食 一啲都唔普通 上面係有被燒埋一齊嘅芝士 非常好食🧀之後亦都有牛舌心同埋牛舌 牛舌就係本身omakase有嘅牛舌心就係我哋加錢再單叫來食嘅✨牛舌心的確比牛舌口感更佳 中間位置更加嫩滑 但係兩樣都同樣牛味香濃
呢個Omakase包括左:
👉🏻前菜
👉🏻串燒八本(海鮮一本、鳥四本、野菜二本、牛肉/羊肉一本)
👉🏻揚物
👉🏻食事
👉🏻甘味
當中最豐富嘅當然就係串燒八本😆😆
之後亦都有牛舌心同埋牛舌 牛舌就係本身omakase有嘅
牛舌心就係我哋加錢再單叫來食嘅✨
牛舌心的確比牛舌口感更佳 中間位置更加嫩滑 但係兩樣都同樣牛味香濃🐂🐂
厚揚豆腐更加係神來之筆😂😂 用咗先炸後燒嘅手法去做 外皮非常脆卜卜 裏面嘅豆腐亦都非常嫩滑✨
主食 - omakase 心包一個烏冬 然後我哋自己再叫咗一個烏冬
Omakase個烏冬係凍食 非常有趣 下面仲有幾粒冰 🤣 裏面有三片鴨胸 有兩塊係煙燻同埋有一塊係慢煮✨ 煙燻鴨胸嘅味道相對比較突出 慢煮鴨胸嘅味道就冇咁突出 但係口感較滑
我哋自己再另外叫嘅烏冬去咖喱牛肉豆乳烏冬 ✨ 豆乳嘅味道非常香濃😍😍 絕對唔會因為咖喱牛肉嘅味道太過香濃蓋過了🤣 不論係咖喱牛肉嘅味道 定係豆乳嘅味道都勁香勁濃 又唔會互相搶味🥹
Omakase 甜品亦都幾特別
包括西瓜布甸、布朗尼、用櫻花熱包住用糯米整嘅糕點 最特別莫過於布朗尼入面有豆😂😂
我哋自己都叫咗兩個甜品🤣🤣 包括自家製雪糕+芝士豆腐蛋糕😍
自家製雪糕本身係焙茶味道 不過誤打誤撞好似當日轉咗做芝麻味🤣🤣 所以非常合我口味✨ 芝麻味非常香濃 雪糕上面同下面都有脆餅夾住 所以口感非常豐富😆
芝士豆腐蛋糕好食到不得了💯 個樣貌有少少似椒鹽豆腐哈哈哈 口感有啲似奶凍咁樣 🤣 但係絕對比奶凍 更加好食同埋更加香🤣
除此之外 最後想特別介紹雞泡魚乾真係好香好香😂😂 感覺上佢哋嘅雞泡魚乾有少少脂肪😂燒完出嚟特別香🐡