2019-11-18
今晚約左朋友食飯吹水,當然要搵間坐得舒服,又吾吹你埋單,又有氣氛嘅地方啦。上網搵到呢間居酒屋,我又幾想食串燒,就揀左佢啦。其實呢度嘅位置都吾難搵,旺角站行去五分鐘,旺角東鐵站行去乽大係十分鐘左右。一入去,staff即刻行來安排座位,同時都好細心,由於座位係高椅,我一袋二袋(戰利品😁)會好吾方便,所以佢地有代存個人物品。8掛上左閣樓睇,原來佢地仲有日式tatami style 既枱。 老闆話如果多人來可以包場,氣氛又幾好。一坐低,師傅會問你今日想食咩為主,例如:刺身/串燒。如果難落決定,佢會主動推薦一d當日新鮮食材。 我就揀左由佢發板😋先來前菜--青瓜:好fresh, 淋上秘製醬油,加埋櫻花蝦,咸鮮味好夾。刺身(拖羅,油甘魚,立魚,帶子):拖羅入口即溶,帶子鮮甜,樣樣都好新鮮。燒東風螺:第一次食日式東風螺,佢係用醬汁煮,非常入味,好鐘意佢貼心為你準備埋挑肉出來既叉同埋裝殼既碗,方便我地食得唔好咁論盡,另外食完仲遞上濕紙巾👍南瓜天婦羅:脆而不油膩,咬開仲有一粒粒南瓜,有咬口,南瓜好粉。燒池魚:睇住師傅燒,叉起條魚燒,好均勻,皮好香脆,師傅教我夾埋羅白蓉食會好食好多,點知真係出乎意料之外,肉
燒池魚:睇住師傅燒,叉起條魚燒,好均勻,皮好香脆,師傅教我夾埋羅白蓉食會好食好多,點知真係出乎意料之外,肉質鮮嫩,蘿蔔蓉同魚係好夾,點上醬汁,既能提鮮,又能增加口感嘅層次。
免治雞肉配明太子醬:師傅自家製,表面燒到焦香,雞肉棒入面仲有雞軟骨,口感一流,夾埋明太子醬嘅咸香味,正!
秋葵:一d都吾澀,淋上日式燒汁,再放小小木魚絲,健康又好食。
雞胸軟骨:好鐘意咬軟骨,雞胸肉勁軟熟,一d都吾「鞋」。
串燒雞肉:雞肉嫩滑,雞皮焦脆,而且好入味。
雞心:第一次試,估唔到又幾好食喎。
Sake: 傾到咁上下,覺得食串燒冇酒爭緊d😝,叫左個淡口味既,易入口,又幾啱女仔飲。
水信緣餅:又係師傅自家製,配上沖繩黑糖,夾到不得了👍